Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


172 éve Isten útján- Templomfelszentelési búcsú Győr-Újvárosban

2013.09.15

 1841. szeptember 12-én, Mária neve napján szentelték fel Győr második legnagyobb templomát az újvárosi Urunk színeváltozása plébániatemplomot.Ezen alkalomból a templomszentelés 172-dik évfordulóján ünnepi megemlékező búcsúi szentmisére került sor szeptember 15-én, vasárnap.

 

Az ünnepi szentmisét Juhos Imre atya a Győri Szeminárium spirituálisa mutatta be. E szép ünnepet megtisztelték jelenlétükkel Győr városának képviselői: Simon Róbert Balázs alpolgármester és Kalmár Ákos Újváros volt önkormányzati képviselője, aki jelenleg gyárvárosi képviselő. A szentmise harangzúgással a pap és az asszisztencia bevonulásával kezdődött. A legszentebb áldozatot templomépítő őseinkért, élő és elhunyt plébánosainkért valamint jótevőinkért ajánlottuk fel. Imre atya prédikációban a templomról elmélkedett, valamint méltatta a templomépítő ősöket. Az ő Istenbe vetett hitük, áldozatos munkájuk és jövőbe vetett bizalmuk ékes bizonyítéka szépen megépített műemlék templomunk. A lélekemelő szentmise fényét tovább emelte a felajánláskor elhangzott Charles Gounod: Ave Maria című műve, melyet Bálint Krisztina énekelt. Az áldozás alatt pedig Ceasar Franck: Panis Angelicus című művét énekelte Horváth Csaba. Orgonán Pércsy Kornélia működött közre. Mivel ez a nap a Fájdalmas Szűzanya ünnepe volt, a himnuszok eléneklése után a pap és az asszisztencia levonult a Fájdalmas Anyának szentelt egyik mellék-oltárhoz, ahol kértük a Szűzanyát, segítsen nekünk mindennapi keresztjeink hordozásában.
Az elmúlt 172 év alatt sok viszontagsággal kellett megküzdeni. Az idő vasfoga, mint mindenen, a templomon is megmutatta nyomait. Ám hogy még ma is állhat, és városrészünkről Isten hitünket üzenheti, hálával kell gondolnunk azokra, akik komolyan véve a költő szavait: "NE HAGYJÁTOK A TEMPLOMOT!", ápolták fenntartották, felújították, szépítették, e házat Isten dicsőségére és egyházközségünk javára. 
A templom Isten háza és a mennyország előcsarnoka; az imádság háza, ahol egyre szorosabban köthetjük magunkat Istenhez. Egyházközségünkön és hívő közösségén legyen továbbra is Isten bőséges áldása és az Újvárosi Segítő Szűzanya oltalma.
 
Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.
 
Templomtörténeti összefoglaló Győr-Újváros templomairól. Ez megtekinthető itt.
 
Horváth Csaba
 
Kép: Bálint István