Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


175 éve Isten útján - Templomszentelési búcsú Győr-Újvárosban

2016.09.13

Nagy alkalom egy plébániai közösség életében, amikor szeretett templomuk felszentelésének ünnepéről emlékeznek meg. Párhuzamba lehetne állítani azzal, amikor a család egy tagjának születésnapja van: mindegyik hozzátartozó az ünnepelt kedvében jár, ünnepséget szerveznek a tiszteletére, amelyet hosszú előkészítés előz meg, és mindenki osztozni akar szeretetben az ünnepelttel.

 

Valahogy így érezhetett most a Győr-Újvárosi egyházközség is, hiszen szeretett templomuk felszentelésének 175. évfordulóját ünnepelték 2016. szeptember 12-én, hétfőn Szűz Mária névnapján 18 órai kezdettel. Nagy idő egy egyházközség életében egy ilyen nagy jubileum, így egyházközségünk felejthetetlen, gyönyörű, méltóságteljes búcsúi szentmise keretében adott hálát Istennek a 175 év minden kegyelméért.

 

 

MG 3835 DxOAz ünnepi szentmise előtt 17:30-tól, a szervita kedvesnővérek vezetésével a rózsafüzért imádkoztuk Szűz Mária tiszteletére, majd a szépen megtelt nagytemplomban, -melyre az egész városból jöttek zarándok hívek- , az ünnepi szentmise 18 órakor kezdődött meg az asszisztencia, a Plébániai Tanácsadó Testület és a papság ünnepélyes bevonulásával. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Schmatovits János aranymisés székesegyházi prépost-kanonok, egyetemi magántanár mutatta be, aki 1994 és 2000 között volt templomunk lelkipásztora. Schmatovits atyán a Győr-újvárosi Segítő Szűzanya képével díszített miseruha volt, amely még 2014-ben készült és lett megáldva. János atyával együtt koncelebráltak: Ferling György atya, aki 2000 és 2003 között volt templomunk plébánosa, Polgári László újvárosi görögkatolikus parókus atya, és Zsebedics József c.kanonok jelenlegi plébánosunk. Sajnos ünnepünkre papi teendők miatt nem tudott velünk ünnepelni  Sándor Gábor és Haller László egykori kisegítő lelkészeink, Radó Tamás volt plébánosunk és Simonics Péter atya, aki Nagy József plébánossága idején fél évig mint diakónus töltötte gyakorlatát templomunkban. 

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnk is jelen szeretett volna lenni jubileumunkon, de parlamenti teendői miatt csak lélekben tudott velünk ünnepelni. A szentmisét megtisztelte jelenlétével Kalmár Ákos volt újvárosi képviselő, aki jelenleg gyárvárosi képviselő. Ezúton is köszönjük a mindig hűséges megjelenését, mely sokat jelent egyházközségünk számára. 

A szentmise elején ministránsaink köszöntötték verssel a jubiláló aranymisés János atyát majd egyházközségünk világi elnöke köszöntötte a jelenlévő atyákat, külön kiemelve itteni plébánosságuk alatt szerzett érdemeiket.

 

A szentmise lélekemelő zenei szolgálatát templomunk szkólája végezte, akik a különböző gregorián népénekek mellett a szentmise ordináriumaként Halmos László latin nyelvű Győri miséjét, Palestrina: Jesu Rex admirabilis és Kodály: Pange Lingua című kórusművét énekelték.

 

Dr. Schmatovich János kanonok, nyugalmazott teológiai tanár homíliájában az irgalmasság rendkívüli szentévét fontosnak tartván, Szent II. János Pál pápa, Szent Fausztina nővér és a boldogságos Szűz Mária mint az irgalmasság nagy előfutárainak életéről és lelkiségükről elmélkedett.

 

Áldozáskor a Te Deum eléneklésével majd egy szép imával mondtunk hálát és köszönetet Istennek azért, hogy egyházközségünket megtartotta. Imáinkban arra kértük Istent, védje templomunkat, városrészünket minden veszélytől, és hogy minden ember érezze otthonának ezt a templomot és Hazánkat, ahol számunkra nincs máshol hely. 

 

MG 3841 DxOA szép imádság után Zsebedics József atya köszönetet mondott mindazoknak akik hozzájárultak ehhez a nagy jubileum igazán méltó megünnepléséhez: a takarítóknak, a virágdíszítőknek, a szervita kedvesnővéreknek,  a kórusnak a csodálatos énekléséért, a búcsú-ünnep szervezőjének és mindazoknak, akik anyagi, fizikai és szellemi munkával segítették az ünneplés előkészítését.

 

A köszönet nyilvánítás után János atya aranymisés áldásban részesítette a megjelent híveket, majd a pápai és magyar himnuszokkal ért véget templomszentelési búcsú-ünnepünk. A szentmisét követően a hívek aranymisés szentképet és templomunk jubileuma alkalmából közreadott képeslapot kapva távoztak.

MG 3848 DxO

Bízunk abban, hogy a Győr és környékéről érkező zarándokok is szép lelki élményekkel távoztak templomunkból. Köszönjük nekik is, hogy velünk együtt ünnepeltek.
Újvárosi Segítő Szűzanyánk és Szent József, egyházközségünk pártfogói közbenjárása és oltalma kísérje mindazokat akik bennük bíznak és fohászkodnak!

 

Templomunk nagy jubileuma alkalmából Zsebedics József plébánosunk új könyvében a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-Szent József-templomunk történetét írta meg. A könyv megvásárolható 1500 Ft-ért, a győr-szigeti (Simor János püspök tere 6.) és újvárosi templomban (Kossuth Lajos u. 11.) a vasárnapi szentmisék után vagy a plébánián.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

Az áldozás utáni templomunk hálaadó imádságát elolvashatja itt.

 

Híreink csak forrásmegjelöléssel használhatóak fel!

 

Horváth Csaba

Fotó: Pércsy Kornél