Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. Húsvéti vigília

2012.04.07

 „Valamennyi szent vigília szülőanyja”-állítja erről az éjszakáról Szent Ágoston.

Szent Pál tanítása szerint a keresztény a keresztség által eltemetkezett Krisztus halálában és feltámadása által új életre támadt (vö.Róm 6,3-5)

nagyszomabt-5.jpg

Az ünnepi vigíliai szentmisén nagy lélekszámban jelentek meg az újvárosi hívek. Az ünnepi szentmisét Gyökér Gyula  atya mutattabe . A szentmise elején körmenetben vonultunk a tűz megáldási helyére, majd az ebből megáldott tűzből gyújtotta meg a pap a húsvéti gyertyát, később a víz megáldására került sor. A Szentmise végén feltámadási körmenetben vitte az atya a Szentségi Jézust, majd a Te Deum, a pápai és a magyar himnusz éneklésével fejeztük be a szertartást. Köszönjük a kedves híveknek a templomi takarítást, a szent sír felállítását, és mindazt a segítséget amellyel hozzájárultak templomunk szebbé tételéhez. A JóIsten áldása kísérje életüket.

Nagy Konstantin rendelete után a tömeges megtérések miatt az évlegjelentősebb keresztelési éjszakája lett a húsvéti vigília. Később, a felnőtt keresztelések megszűnése miatt csak a keresztvíz szentelése őrizte ennek emlékét. Későbbi eredetű a húsvéti gyertya meggyújtásának szertartása. A keresztények a fényben Krisztust, a „világ világosságát” látták. A IV. századtól kezdve nagyméretű gyertyát készítettek amelynek meggyújtását Krisztusról szóló énekekkel kísérték. Valószínűleg Szent Ambrustól származik az a húsvéti örömének, amelyet ma is énekelnek templomainkban. A XII. századtól vált általánossá az új tűz megáldása és a bevonulási körmenet. A vigília csúcspontja az Eucharisztia ünneplése, mert ebben nyílvánul meg leginkább Urunk húsvéti misztériuma.

Az eseményről készült képeket megtekintheti itt.

Horváth Csaba

Kép: Kránitzné Bálint Krisztina