Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. Nagycsütörtök-Szentmise az utolsó vacsora emlékére

2012.04.05

 Nagycsütörtökön este 6 órakor Zsebedics József plébános, kanonok atya vezetésével kezdetét vette a Szent 3 nap eseményei. Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeztünk ahol Jézus 2 szentséget alapított: az Eukarisztiát, és az Egyházi rendet.
nagycsutortok-7.jpg

A húsvét az Ószövetségben családi és templomi ünnep volt. Fiatal bárányt áldoztak fel és a kovásztalan kenyér ünnepe is beleszövődött. Az egyiptomból való szabadulásra emlékeztek ekkor. Jézus ezt a vacsorát használta fel arra, hogy az újszövetség áldozatát megalapítsa. Az apostolaira bízta annak végzését, amely keresztáldozatában nyerte el teljes értelmét.(Verbényi István atya)

A dicsőség a magasságban Istennek ének alatt a csengőket és a harangokat megszólaltatták, ezek az orgonával együtt nagyszombatig elhalgatnak „Rómába mennek”.

Úrfelmutatáskor már a kereplőket kellett megszólaltatni. Az áldoztatás után plébános atyánk az oltáriszentséget körmenetben vitte át a Szűz Mária oltárhoz, az oltáriszentség másik őrzési helyére. Ezután visszatérve következett az oltárfosztás, amikor is az oltáron használt eszközöket a pap elviszi az oltárról, jelképezve hogy Jézust megfosztják szabadságától. A szentmise végén imaórát, és virrasztás tartottak a hívek a Szervita kedves nővérek vezetésével.

Az eseményről készült képeket megtekintheti itt.

Horváth Csaba

Kép: Kránitz Tihamér