Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. Nagypéntek-Urunk kereszthalála

2012.04.06

Nagypénteken este 6 órakor kezdődött a nagypénteki szertartás Zsebedics József plébános atya vezetésével.
szentsir.jpg

Jeruzsálemben e napon imádkozva vonultak az utolsó vacsora termétől a kálváriáig ahol a püspök tiszteletadásra felmutatta a népnek a Szent kereszt ereklyéjét. Utána szentírási részleteket olvastak fel, és a papság a hívek  kisebb csoportjának mondott beszédet. Rómában a VII.századtól kezdve olvasták János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét. A VIII.században a pápa, kezében a tömjénezővel a szent kereszt ereklyéje előtt haladt, majd a kereszthódolat után  igeliturgia következett. Nagypéntek nem a gyásznak és sírásnak, hanem az Úr kereszt áldozatának, a megváltásnak a napja.

A szertartás az asszisztencia és a pap bejövetelével kezdődött. Ekkor a pap leborult az oltár elé, melyben kifejezte néma hódolatát a megfosztott oltár előtt.

Az igeliturgia az olvasmányok és a Passió eléneklésével kezdődött.

Az egyetemes könyörgésekben imádkoztunk egyházunkért, szentatyánkért, papságunkért. Könyörögtünk a keresztények egységéért, a zsidókért, és azokért akik nem hisznek Krisztusban, és Istenben. A könyörgéseket a világ vezetőiért, és a szenvedőkért mondott ima zárta. Ezután a pap a lila leplet lebontva felmutatta a szent keresztet, Jézus meghalt a kereszten. Ekkor kifejezhettük hódolatunkat a keresztre feszített Jézus előtt. Az igeliturgia végén plébánosunk megnyitotta a Szent sírt templomunkban. Nagyszombaton délelött 10 órakor Fájdalmas Szűz Mária ájtatatosság lesz, mely után egész nap látogatható a Szent sír.

Az eseményről készült képeket megtekintheti itt.

Horváth Csaba