Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fájdalmas Szűz Anya búcsú ünnepe a győri szervita nővéreknél

2013.09.15

 A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe utáni napon úgy tekintünk Máriára, mint fájdalmas Szűzanyára. Ő Krisztusra szegezett tekintettel élt. Így kísérte el Szent Fiát minden élethelyzetben. Akkor sem vette le róla a tekintetét, amikor szenvedett, amikor a kereszten függve meghalt.

 

 
2013. szeptember 15-én, vasárnap a Győr-Újvárosban élő Szervita nővérek a Fájdalmas Szűz Anya szolgálói rendházuk emeleti kápolnájában ünnepelték meg a Fájdalmas Anya búcsú-ünnepét. A szentmisén részt vettek a győri szervita harmadrend tagjai, valamint az Újváros és környékéről érkező hívek. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Gyökér Gyula atya mutatta be. Homíliájában példaképül állította elénk a Fájdalmas Anyát. A szentmise után a nővérek szeretetvendégségre invitálták a megjelent híveket.
 
A szervita nővérek lelkiségének sajátos vonása a Fájdalmas Anya tisztelete és megszerettetése.
 
Szűz Mária szolgálói az ifjúságot, elsősorban a szegény és elhagyatott gyermekeket és a züllés veszélyének kitett leányokat nevelték és oktatták a keresztény életre. A győri szervita nővérek ennek szellemében leánykollégiumot tartanak fent főiskolás lányok részére, Mezőkeresztesen gyermekotthont tartanak fent. A szétszóratás előtti időkben az ország több pontján Rákosszentmihályon elemi iskolát és internátust, Feldebrőn óvodát és elemit, Budapesten (Nefelejcs u.) óvodát, napközi otthont, Kondoroson és Győrött elemit és óvodát vezettek. Kőszegen saját házukban tartottak fenn ugyancsak egy óvodát és egy napközi otthont; itt állami gondozottakkal foglalkoztak. Összesen 18 helységben működtek. A szétszóratás utáni időkben nem élhették szerzetesi életüket, csak a rendszerváltás után.
 

 

Mária nekünk is példát mutat, mai Krisztus követőknek. Mi sem tehetünk másként. Krisztusra szegezett tekintettel kell megélnünk minden élethelyzetet, örömet és szenvedést egyaránt. Életünk történései, a mindennapok tapasztalata Krisztusban nyernek értelmet és értéket. Nem nézhetjük csak felületesen az eseményeket, nem állhatunk meg kizárólag annál, amit érzünk, hanem mélyebbre kell tekintenünk. A Fájdalmas Szűzanya ünnepe is jó lehetőség arra, hogy kérjük a Szűzanya segítségét, hogy az ő közbenjáró imájában bizakodva erőt nyerjünk keresztény életünkben. Imádkozzunk a Szervita férfi és női rendért, hogy áldásos munkájukat a Fájdalmas Anya közbenjárására, Krisztusi szeretettel tudják végezni Isten dicsőségére és embertársaik javára.

 

Az eseményől készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba