Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fájdalmas Szűzanya búcsú-ünnepe az Újvárosi Szervita nővéreknél

2014.09.27

   2014. szeptember 14-én, vasárnap, Fájdalmas Anyánk ünnepének vigíliáján a Győr-Újvárosban élő Szervita nővérek a Fájdalmas Szűz Anya szolgálói rendházuk kápolnájában ünnepelték meg a Fájdalmas Anya búcsú-ünnepét. Abban a kápolnában, amelyet egykoron Boldog Apor Vilmos szentelt fel. A szentmisén részt vettek a győri Szervita Harmadrend és a Fájdalmas Anya Skapuláré Társulat, valamint az Újváros és környékéről érkező hívek. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Végerbauer Richárd tatai káplán atya mutatta be. Homíliájában példaképül állította elénk a Fájdalmas Anyát. Ő az, aki Krisztusra szegezett tekintettel élt, s Ő példaképül állhat számunkra, a gondok, bajok, a keresztek elviselésében. A szentmise után a Szűzanya keresztútját imádkoztuk, (Via Matris) majd a nővérek szeretetvendégségre invitálták a megjelent híveket.

 

A szervita nővérek lelkiségének sajátos vonása a Fájdalmas Anya tisztelete és megszerettetése.
 
Szűz Mária szolgálói az ifjúságot, elsősorban a szegény és elhagyatott gyermekeket és a züllés veszélyének kitett leányokat nevelték és oktatták a keresztény életre. A győri szervita nővérek ennek szellemében leánykollégiumot tartanak fent főiskolás lányok részére, Mezőkeresztesen gyermekotthont tartanak fent. A szétszóratás előtti időkben az ország több pontján Rákosszentmihályon elemi iskolát és internátust, Feldebrőn óvodát és elemit, Budapesten (Nefelejcs u.) óvodát, napközi otthont, Kondoroson és Győrött elemit és óvodát vezettek. Kőszegen saját házukban tartottak fenn ugyancsak egy óvodát és egy napközi otthont; itt állami gondozottakkal foglalkoztak. Összesen 18 helységben működtek. A szétszóratás utáni időkben nem élhették szerzetesi életüket, csak a rendszerváltás után.
 

 

Mária nekünk is példát mutat, mai Krisztus követőknek. Mi sem tehetünk másként. Életünk történései, a mindennapok tapasztalata Krisztusban nyernek értelmet és értéket. Nem nézhetjük csak felületesen az eseményeket, nem állhatunk meg kizárólag annál, amit érzünk, hanem mélyebbre kell tekintenünk. A Fájdalmas Szűzanya ünnepe is jó lehetőség arra, hogy kérjük a Szűzanya segítségét, hogy az ő közbenjáró imájában bizakodva erőt nyerjünk keresztény életünkben. Imádkozzunk a Szervita férfi és női rendért, hogy áldásos munkájukat a Fájdalmas Anya közbenjárására, Krisztusi szeretettel tudják végezni Isten dicsőségére és embertársaik javára.

 

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt.

 

Szöveg és fotó: Horváth Csaba