Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Nepomuki Szent János kápolna búcsúját ünnepelték Győr-Újvárosban

2019.05.17

dscn4367.jpg

2019. május 16-án Egyházunk Nepomuki Szent János vértanú és áldozópapot köszönti. Ezen a napon a Győr-újvárosi plébániánkhoz tartozó frissen felújított Nepomuki kápolna búcsúját ünnepeltük, ünnepi megemlékezés és imádkozás keretében. E kápolna, Újváros elején a Ráth Mátyás téren található. Itt 18 órára ünnepélyes imádságra hívta a híveket Dr. Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, Újváros és Sziget plébánosa. Az imádkozás elején kanonok atya köszöntötte a szép számban megjelent híveket, majd biztatta őket, merítsünk erőt Nepomuki Szent János példájából: tanuljuk meg a hallgatás erényét, különösen a mai világban, amikor környezetünkben azt látjuk, hogy szinte mindent kiteregetnek az emberek a nyilvánosság elé, olyanokat is, amelyek csak Isten és ember bensőséges kapcsolatára vonatkoznak.

Zoltán atya elmélkedésül Negyedes Pál győri papnak az 1800-as évekből származó Nepomuki Szent Jánosról szóló elmélkedését olvasta fel. Majd a Nepomuki litániát és a dicsőséges rózsafüzér ötödik titkát imádkoztuk el. A szép megemlékezés ünnepi áldással zárult. 

*

A kápolna története:

 

A kápolna története hosszú időkre meg vissza. Először is meg kell emlékeznünk a régi Rábca-híd mellett, Újváros elején fekvő Nepomuki Szent János kápolnáról, mely nemcsak az alapítók vallásos lelkületéről tanúskodik, hanem a kápolna istentiszteletén résztvevő nép vallási buzgóságáról is.

A Rábca hídjánál a vámszedés a győri püspököt illette, ezért a híd mellé kis vámházat építtetett a város részére. Ismeretlen időben e vámházhoz Nepomuki Szent János tiszteletére kápolnácskát állított valamelyik buzgó hívő, vagy talán maga a püspökség. Ez volt az első kápolnácska. A vámos gondozta a kápolnát, és szedte be az adományokat is. 

dscn4405.jpg

A város a vámszedési és vásárjogot ököráron megváltotta a püspökségtől és átvette a vámházat is. Sztankovics 

János püspök 1846-ban a vámházhoz hozzáépített kápolnát is átadta a városnak teljes felszereltségével együtt. A város az átvételről hivatalos jelentést adott ki, és a kápolna gondozásával Scheffer Jakab polgárt bízta meg. 1848-ban leégett a kápolna.
 
1849-ben özv. Wolf Mátyásné, Rohovszky Johanna ajánlatot tett a városnak, a kápolnának csinosabb alakban való felépítésére, fenntartására pedig már ekkor végrendeletében 2 ezer forintot kötött le. (Ez a második kápolna, a mai) Az ajánlatot a város elfogadta, a kápolna meg is épült, fenntartásáról halála napjáig gondoskodott az építtető. 1858-ban halt meg Wolfné Rohovszky Johanna. Teste a kápolna alatt nyugszik. Végrendeletében 6 ezer forintot hagyott a kápolna fenntartására, valamint a hozzácsatolt ház gondozására, 300 forintot pedig a papgondnoknak szentmisékre, melyeket Nepomuki Szent János napjától Szent Mihályig kellett végeznie; 200 forintot pedig az istentiszteleteknél segédkező kántor díjazására. 1860-ban a város lemondott az alapítványi tőke kezeléséről, és a kápolna gondozásáról, melyet a kis lakóházzal együtt az egyházi hatóságnak adott át.
 
Ettől kezdve a székeskáptalan kezeli, a püspök pedig papgondnokot rendelt ki, aki a kis házban lakott, a kápolnára felügyelt, az istentiszteletet végezte. Nepomuki Szent János napján és nyolcada alatt tartott litániákat, mindig nagyobb katolikus közösség látogatta. A kápolna napjainkig a Győr-Újvárosi plébániához tartozik. 2019-ben a városvezetése teljes körű felújítást végzett. A kápolna belső tere és a külső homlokzat is teljesen megújult. 

 

dscn4372.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4391.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4378.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4398.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4399.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4400.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4403.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4404.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn4406.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H. Cs.

Fotó: Tóth Péter Ármin főministráns

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!