Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Szervita nővérek 7 szent rendalapítóikra emlékeztek

2014.02.25

 2014. február 17-én, Katolikus Egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét elmélyítő Szervita Rend 7 szent rendalapítójára emlékezik. Február 16-án, vasárnap és 17-én, hétfőn a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a Szervita rendalapító atyákról.

 

Február 16-án, vasárnap a győri szervita nővérek, a győri szervita világi rend és a skapuláré társulat tagjai közös szentmise keretében adtak hálát ezen a szép ünnepen. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Bogisich Ferenc O.S.S.M atya, a Szervita Világi Rend nemzeti asszisztense mutatta be. A szentmise után közös szeretetvendégségre került sor.

Február 17-én, hétfőn a délután 4 órakor kezdődő szentmisét főtisztelendő Zsebedics József atya, Győr-Újváros plébánosa mutatta be a szerviták kápolnájában, melyet egykoron Boldog Apor Vilmos püspök szentelt fel. A szentmisén szép számban vettek részt az újváros és környékéről érkező hívek is. A két nagy ünnepen a nővérek kihelyezték tiszteletadásra a hét szent rendalapító ereklyéit is.

A vasárnapi eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

1233. augusztus 15-én, hét gazdag és tekintélyes firenzei polgár a Szent Szűz hét fájdalmának tiszteletét ápoló társulást hozott létre. Alázatosan a Senario hegyén (Montesenario) remete életbe vonultak, itt főleg a Boldogságos Szűz Máriát tisztelték


1240. nagypéntekjén a Szűzanya jelenésben szólította fel őket rendalapításra, Szent Benedek Regulája alapján létrehozták a megalapította Szűz Mária szolgáinak rendjét, a szervita rendet. Az első kolostoruk Firenzében alakult meg, majd Sienában, Pistojában, Arezzoban és más városokban gyorsan alakultak közösségek.

XI. Benedek pápa rendjüket jóváhagyta 1304. február 11-én.

XIII. Leó pápa a hét alapítót 1888-ban szentté avatta, és ezt az ünnepet rendelte. A liturgikus reformig az alapítást február 12-én ünnepeltük. Akkor az ünnep átkerült az egyik alapító, Alessio Falconieri halálának napjára (ő 110 évesen 1310-ben hunyt el, egyedül élte meg a rendalapítók közül a pápai jóváhagyást).

Példájuk:

A Szent Szűz tisztelete Jézus tiszteletéhez vezet minket!