Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aki kórusban énekel háromszorosan imádkozik - Köszönet az újvárosi szkólának

2018.08.22

 

ujvaros-bucsu-2017.09.17--3-.jpgSzent Ágostontól származik azon mondás mely szerint, aki énekel, kétszeresen imádkozik. Amikor az ember énekelve dicséri az Istent, valahogy azt érezheti, hogy egész emberi lényéből még a szó hatalmánál is többet ad: Mert a zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul. A következő gondolat már tőlem származik: Aki kórusban dicséri az Istent háromszorosan imádkozik. Miért is? Mert amikor egy kórus több szólamban énekel, mindegyik szólam hozzáadja a saját maga hangját, míg végül megszületik az isteni harmónia. Mi, akik kórusban éneklünk az isteni harmónia szószólói vagyunk.


Különböző szólamok, mégis egy harmónia. És ez a harmónia hatással van a kórusközösségek életére is. Amikor az ember egy szólamban énekel egyedül vagy közösségben, nagyon szép és lélekemelő élményt tud adni. De amikor egy kórus a szólamok sok féleségében egy szív és egy lélek tud maradni, annál nagyobb dolog nincs a világon. 


szekesegyhaz-2018.02.16--2-.jpgÉn ezt, nemcsak mint kórusénekes tapasztalhattam meg, hanem mint kórusvezető is. Egész eddigi kis életemet meghatározta a kórus-zene szeretete. Jómagam egész fiatalon 19-20 éves koromban alapítottam egy kis templomi szkólát az újvárosi templomban 4 évvel ezelőtt. A kórus magját az újvárosi énekes hívek alkották, majd társultak hozzánk a szigeti és telepi plébániákról lelkes énekesek, illetve sok zenész barátom is. Az évek alatt a kezdetleges ismeretségekből igaz, mély barátságok születtek. Hálát adok Istennek, hogy az elmúlt 4 év alatt tudtuk dicsérni Istent azzal a tehetséggel, melyet Tőle kaptunk ajándékba. Csodás volt megtapasztalni énekes társaim szeretetét és támogatását, a zene által szép és igaz közösséggé formálódtunk.


img_1242.jpgAz elmúlt 4 évben sok zenei fellépésünk és szolgálatunk volt. A legemlékezetesebb talán a 2017-es esztendő, amikor a templomunkban Halmos László évet hirdettünk. A templomi ünnepekhez kötődően a liturgiákon e nagyszerű győri zeneszerző műveit interpretáltuk melyeket abban az évben kutattam fel a Halmos-hagyatékban. Ezen ismeretlen misék, motetták megszólaltatása a - Mester halála után-, ősbemutatónak számítottak.  Hogy, mikre képes a zene sokszor megtapasztaltam, de manapság még inkább erősödtem a hitben, hogy képes összehozni embereket, igaz közösségeket hoz létre, és egy közös formálódást élhetünk meg általa. Tanulmányaim és elfoglaltságaim úgy hozták, hogy 2018. augusztus 6-án és 26-án énekeltünk együtt (talán nem) utoljára. 

 

ujvaros-bucsu-2017.09.17--2-.jpg

Szeretném megköszönni énekes barátaim szeretetét, a minőségi értelemben vett precíz énekléseket, az őszinte együttléteket, a jó hangulatú próbákat, és a szívet-lelket melengető zenei szolgálatokat. Név szerint is szeretném megköszönni a kórus állandó és segítő tagjainak: Bálint Istvánné, Máté-Schmid Alexandra, Szabó Georgina, Raczenböck Erzsébet, Marek Berni, Répási Kata, Szőcs Zsuzsanna, Kovácsné Juhász Orsolya, Győri Margit, Babos Tímea, Bánki Magdolna, Nyári Piroska, Szármesné Magdolna, Radicsné Csőre Andrea, Windhoffer Adrienne, Galántai Istvánné, Nyőgér Zoltán, Marek Róbert, Kleininger Bálint, Kleininger András, Kelemen György, Takács László, Fülöp Ferenc.


2018.-08.06.jpgEgyütt megélni a zenét… mindig meghatódásra késztet ez a csoda. Jómagam együtt éltem meg velük az örömből való muzsikálást, Isten dicsőségére és a hívek lelki javára. E maradandó élményt és csodát szeretném nekik megköszönni, kérve életükre Isten áldását.

El nem múló szeretettel, köszönettel és hálával a szívemben:


H. Cs., Győr-Újváros