Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az utolsó vacsora és Jézus kereszthalálának emlékezete Győr-Újvárosban

2014.04.19

Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára míg nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk. Győr-Újvárosi templomunkban a nagyheti szertartások 18 órakor kezdődtek, melynek vezetője főtisztelendő Gyökér Gyula atya volt. 


Nagycsütörtökön az esti szentmise az utolsó vacsorát hozta a jelenbe. A mise Glóriájára megszólalt az orgona, a harangok, a csengők, majd a gyász jeléül elhallgattak egészen húsvét éjszakájáig. Gyula atya a szentmise végén megfosztotta díszeitől az oltárt, érzékeltetve azt, hogy Jézust ekkor megfosztották szabadságától. A szentmise után a szervita nővérek vezetésével egy órás virrasztást tartottunk a Győr-Újvárosi Segítő Szűzanya kegyoltáránál, az oltáriszentség ideiglenes őrzési helyén.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

Fotó: Bálint István

 

*

 

Nagypénteken  a kereszthalál órájában délután15 órakor keresztutat jártak a hívek a szervita nővérek vezetésével, majd 18 órától ünnepi istentisztelet Gyökér Gyula atyával.  E napon nincs szentmise mert maga Jézus mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán. Az istentiszteleten közreműködött templomunk szkólája akik a népi énekes passiót és Kodály: Stabat Mater c. kórusművét adták elő. Az ünnepi könyörgés után a hívek hódolatukat fejezhették ki a szent kereszt előtt, a liturgia végén Gyula atya megnyitotta a szent sírt.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

Fotó: Kránitzné Bálint Krisztina

Horváth Csaba