Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balázsolás Győr-Újvárosban

2012.02.05

 Balázs áldás Győr-Újvárosban.

 

balazsolas-19.jpg

Templomunk hívei nagy buzgósággal, és imádságos lélekkel jelentek meg a pénteki és a vasárnapi szentmisén. Szent Balázs püspök közbenjárását kértük a torokbaj és minden más bajból való szabadulásért. Hitünk elűzi a félelmet, és megerősít az Isten követésében.

Néhány gondolat a Szent vértanú püspök életéről:

Az örményországi Szebaszte város püspöke volt. Mielőtt püspökké választották, orvos volt. Lucinius üldözése elől, hívei kérésére, egy barlangba menekült. Később Agricola helytartó elfogatta. A börtönben egy haldokló gyermek Szent Balázs imádságára megszabadult a torkán akadt halszálkától. - Ez szolgáltatta az alapot a Balázs-áldásra. - Megvesszőzték, majd faállványhoz kötözték. Testét vaskampókkal szaggatták, majd két ifjúval együtt lefejezték. Ereklyéit később Párizsba vitték át. Sok csodás közbenjárásáért a 14 segítő szent közé számítják.

Valóban áll rá a szentmise Kezdőéneke:

Hűséges papot támasztok magamnak - mondja az Úr -
Ő majd mindent szívem szerint tesz,
ahogyan akarom.

Templomunkban található egy kép mely a 14 segítő szentet ábrázolja. Közösségünk jótevője ezen képet nagyon szépen felújította így eredeti szépségében tekinthetünk és kérhetjük közbenjárásukat a 14 segítő szentektől. A 14 segítő szentekben tisztelhetjük Szent Balázs püspököt is, így méltó ünnepély volt a pénteki és a vasárnapi szentmise közösségünkben.

Plébános atyánk a pénteki és a vasárnapi szentmise végén osztotta ki a Balázs áldást mely így szól: Szent Balázs püspök, vértanú közbenjárása által szabadítson meg és őrizzen meg téged az Úr a torokbajtól és minden más betegségtől. Az Atya, a Fiú + és a Szentlélek nevében.

Szent Balázs segítségülhívása a különböző betegségekben nagyon régi időkre nyúlik vissza. Az ún. balázsolás nyomait Németországban és Csehországban már a középkorban felleljük: A pap két, András-kereszt módjára összeillesztett gyertyát tart a hívők álla alá és megáldja őket e szavak kíséretében: "Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól". A 14. század közepén dühöngő rettenetes himlő- és pestisjárvány nagymértékben hozzájárult Szent Balázs tiszteletének általánossá válásához. Ez a szörnyű betegség ugyanis legtöbbször torokfájással és fulladási rohamokkal kezdődött. Valószínűleg innét kezdve számítják Szent Balázst a 14 segítő szent közé (Ákos, Balázs, Borbála, Cirjék, Dénes, Egyed, Erazmus, Eustachius, György, Katalin, Margit, Kristóf, Pantaleon, Vitus). Az orvosok, muzsikusok pártfogójaként tiszteljük.

 

Kép: Kránitz Tihamér

Szöveg: Horváth Csaba

A szentmiséről készült képeket megtekintheti itt .