Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boldog Apor Vilmos ereklyéje Győr-Újvárosba látogatott

2015.02.22

A dr. Pápai Lajos megyéspüspök úr által 2015-re meghirdetett Apor Vilmos-imaév egyik legfontosabb mozzanata, hogy a jubileumi év alatt a vértanú püspök vér-ereklyéje végiglátogatja a győri egyházmegye plébániáit, közös imádságra ösztönözve a helyi közösségeket. Február közepétől november végéig várhatóan egyházmegyénk minden plébániáján megfordul Boldog Apor Vilmos ereklyéje, ahol a helyi plébánia szervezésében megemlékeznek a vértanú győri püspök életáldozatáról és imádkoznak szentté avatásáért. Az egész egyházmegyét „körbeimádkozó” vándorút első szakasza a székesegyházi esperesi kerületében történik.

 

Ezen vándorút második állomása volt a Győr-Újvárosi Szent József, Urunk színeváltozása plébániatemplom. Templomunkba 2015. február 22-én, nagyböjt első vasárnapján érkezett meg Apor püspök úr szent ereklyéje, melyet a délelőtti méltóságteljes ünnepi szentmise keretében köszöntöttünk. A szentmisére Győr különböző városrészeiből is elzarándoloktak. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kalmár Ákos volt újvárosi önkormányzati képviselőnk, aki jelenleg gyárvárosi képviselő.A szentmise a pap és az asszisztencia ünnepélyes bevonulásával kezdődött meg, majd a a szentmisét bemutató Zsebedics József atya a szent ereklyét elhelyezte és megtömjénezte a főoltárnál.
Zsebedics József plébánosunk köszöntötte a híveket, majd megemlítette, hogy a vérereklye Apor püspök úr átlőtt, véres ingdarabjának része. A plébános kérte a híveket, hogy bátran kérjük közbenjárását az elesettek és szegények pártfogójától, aki életét adta juhaiért. A szentmise fényét emelte templomunk Szent József szkólája, akik a nagyböjti gregorián latin miseordináriumot, különböző gregorián nép énekeket és áldozáskor Kodály Zoltán Stabat Mater című művét adták elő. Énekelt továbbá templomunk kisgyermek szkólája is. Az áldozási könyögés után került sor Boldog Apor Vilmos püspök köszöntésére, ereklyéjének jelenlétében. A köszöntés Horváth Csaba főministráns énekével kezdődött meg, aki az egyik leggyönyörűbb moldvai-csángó nagyböjti népéneket, a Lehullott a Jézus vére című éneket adta elő. Ezután a pap és az asszisztencia levonult a szentély lépcsőjéhez, ahol a hívekkel együtt közösen imádkoztunk Boldog Apor Vilmos vértanú-püspökhöz közbenjárásárt és mielőbbi szentté avatásáért. A szép imádságot követően a jelenlevő közösség a szentély lépcsőjéhez vonult, akik érintéssel, keresztvetéssel fejezték ki tiszteletüket az átlőtt, véres ruha-ereklyénél. A lélekemelő szentmise a magyar himnusszal és a hamvazkodás szertartásával zárult. Köszönjük mindazok munkáját akik hozzájárultak ahhoz, hogy méltón tudjuk fogadni a mártír püspök ereklyéjét.
Kérjük Boldog Apor Vilmos püspök közbenjárását életünkre, és imádkozzunk mielőbbi szentté avatásáért.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Kép: Kránitzné Bálint Krisztina, Bálint István