Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyházközségi zarándoklat Frauenkirchenbe

2012.08.16

Győr-Újvárosiak zarándoklata Frauenkirchenbe.

imag0097.jpg

Győr-Újvárosi közösségünk 2012. augusztus 15-én Szűz Mária mennybevitelének ünnepén az ausztriai Frauenkirchenbe - Nagyboldogasszony- búcsújáró helyre zarándokoltunk. Zarándoklatunk fényét emelte, hogy Zsebedics József c. kanonok, templomunk plébánosa volt a főcelebráns a magyarok miséjén. Délelőtt 10 órakor indultunk templomunk elől, ahol a 35 főből álló zarándokok lelkesen készültek a kegyelmekkel teli búcsú-ünnepre. Az autóbuszban imádságos lélekkel készültünk Szűz Máriához, majd 1órás út után megérkeztünk Frauenkirchenbe. Sipöczné Babos Tímea a zarándoklat szervezője ismertette a templom történetét. A kegytemplom, mely 1990-óta „basilica minor” rangot visel Eszterházi Pál herceg építtette 1668-ban, majd miután 1683-ban a török elpusztította 1696 és 1702 között újjáépítették. Ma ez Burgenland egyetlen bazilikája. Belsejét Burgenland legszebb barokk templombelsőjének tartják. Egy kegyszobor és egy kegykép is található, amikhez sok imameghallgatás fűződik. Régi híres búcsújáróhely.

12 órakor az Úrangyalát imádkoztuk el, majd utána a templom mellett lévő kálvárián keresztutat jártunk, s Jézus kereszthaláláról elmélkedtünk. A kálvária 1683-ban épült, 1958-ban helyezték át mai helyére. Délután 1 órakor kezdődött az ünnepélyes szentmise, a  magyarok miséje. A Szűz Mária tiszteletére bemutatott szentmisét Zsebedics József plébános atyánk mutatta be. Koncelebráltak: Tóth Miklós, Bernáth Krisztián, Győri egyházmegyés papok, továbbá Reisz Pál ofm, szombathelyi ferences szerzetes, házfőnök. A Magyarországról is érkezett hívek, zsúfolásig megtöltötték a bazilikát. József atya homíliájában megemlékezett a bazilika építéséről, történetéről, és buzdította a megjelent  híveket, hogy a jövő generációját, a fiatalokat is lelkesítsék a zarándoklat járásra. Az ünnepi szentmise után mindenki elfogyaszthatta az otthonról hozott elemózsiát. Kegyelmekkel telve indultunk útnak. Következő megállónk Halbturm (Féltorony) felé vezetett. Halbturm egykor Óvár várának birtoka. Régi temploma 1500-ban már állt. A falut 1529-ben és 1683-ban a török pusztította el. A 16. században lakói protestánsok lettek, katolikus egyházát csak 1768-ban alapították újra. 1711-ben gróf Anton Harrach vadászkastélyt épített ide, mely Mária Terézia uralkodása alatt a császári család nyári rezidenciája lett. Mária Terézia később kedvenc leányának, Mária Krisztina főhercegnőnek és férjének Albert Kázmér szász–tescheni hercegnek adta.1960-ban tulajdonosai szőlészettel és borászattal kezdtek foglalkozni. Ma a kastély kulturális központ.

A falu mai templomát 1714-ben építették, Szent József tiszteletére. A településhez kötődik Grősz József kalocsai érsek. Ebben a templomban keresztelték, s mutatatta be újmiséjét is. A templomban imádkoztunk, énekeltünk, s Szent József közbenjárását kértük életünkre. Nagy öröm volt számunkra, hogy eközben plébános atyánk is megérkezett közénk. A meghitt templomi ájtatosság után a vadászkastély körüli birtokot és kertjét tekintettük meg.

Reméljük minden zarándok testvér jól érezte magát, és örömteli lélekkel vitte haza mindazt a kegyelmet, amit ezen a szép napon kaptunk Szűz Máriától Égi Édesanyánktól és Istentől. Vigyük el minden ember-testvérünknek ezt a nagy kegyelmet, amit Jézus ajándékozott nekünk.

Az eseményeről készült képeket megtekintheti itt.

Horváth Csaba