Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhunyt Bogisich Ferenc atya

2019.08.16

Fájdalommal, de a  feltámadásba vetett hittel tudatjuk a Kedves Testvérekkel, hogy

BOGISICH FERENC ATYA

életének 86.,  papságának 62. évében, 2019. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony főünnepén elhunyt. Temetése 2019. szeptember 5-én 10 órakor lesz Budapesten a Fiumei úti sírkertben. Lelki üdvéért az engesztelő szentmise áldozatot 12 órakor mutatjuk be a belvárosi Szent Anna-templomban (szervita templom,  1052 Budapest, Szervita tér 6.).

 

38789939_2014645491887223_1745547530264903680_n.jpg1934. április 30-án született Budapesten. 1958. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Eredetileg a fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló Szerviták rendjébe akart belépni szerzetesnek, csak az adott történelmi helyzetben nem léphetett be a rendi közösségbe. Ezt követően 9 évig volt káplán az alábbi helyeken: Dorogbánya, Tokod, Budapest XI. kerületi Ulászló úti templom, a XIII. kerület Béke tér, Ásványráró, Nagymaros, Szomor és a kapcsolt területei valamint Ludányhalászi. 1968-ban Nagybárkányban szolgált, ahol új templomot és plébániát építtetett. Kisbárkányban kápolna épült ottlétekor. 15 év után Nagybajcsra helyezték plébánosnak, ahol a templom külső rendbetétele valamint a szembe miséző oltár készítése is a nevéhez fűződik. 1976-ban érseki tanácsosi címmel tüntették ki. Dunaszegen, Dunaszentpálon és Mecséren is volt szolgálatban. A dunaszegi templomot is restauráltatta. Márkházán az általa megálmodott, fából készült Krisztus király templomot is felépítette. Papi munkássága nagyon sokrétű. Fiatal kora óta lelkületének meghatározott vonása a fájdalmas Szűz Anya tisztelete. Az ő nevéhez fűződik a székesfehérvári Szervita Férfi Világi Rend elindítása, az Ave Maria Szervita Család értesítőjének szerkesztője, mindemellett megbízták a  magyarországi szerviták képviseletével. A szervita világi rend nemzeti asszisztense. Korát nem kímélve nagy intenzitással folytatta munkáját utolsó állomáshelyén a Rákosszentmihályi kápolnában. Sokféleképpen példát adott híveinek a Szűz Anya szeretetére, tiszteletére. A kápolnában minden csütörtökön imaórát tartott. Az Ave Maria füzetekből ismerhettük meg a szervita rend Hét Szent Rendalapítójának életét és történetét. A kápolnában több héten keresztül vetítette a szentek életét, pl. Szent Pál, Szent Péter, Szent Rita stb. Heti rendszerességgel járt még Kelenvölgybe a szervita nővérekhez misézni. Szerdánként Mezőkeresztesre járt a Szervita Nővérek Gyermekotthonába lelki segítséget adni az ott lakóknak. Mezőkövesden a világi rend kápolnájának felújítását lelkiekben és anyagiakban is támogatta. Egerben, a Harmadrendi Nővérek lelki gondozását is segítette. Győrben, a Szervita Rendházban is sokat tevékenykedett. 

img_4340.jpg

A rendszerváltás után a győri szervita nővérek rendházának építését anyagilag is támogatta, a helyi plébániatemplomban, a Győr-újvárosi templomban is is sokat besegített a misézésbe. Nagy tisztelője volt Szent Peregrinnek, aki a rákos betegek védőszentje. Amíg ereje engedte a Budapest-szervita téri templomban hozzá imádkozva tartotta a szentmiséket. 2018-ban ünnepelte pappá szentelésének 60. évfordulóját. Munkájának fő célja a Fájdalmas Szent Szűz szeretete és tiszteletének terjesztése. Mi csak felsorolni próbáltuk azt a sokrétű munkát, amit 60 éves papi tevékenysége alatt tett. Azt a sok lelki segítséget, amit élete munkájával adott az embereknek megbecsülni sem tudjuk. Köszönjük az értünk tett sok-sok fáradozást. Imádkozunk Istenhez, hogy ne felejtse el hű szolgájának mindazon fáradozását, amit nevének dicsőségéért tett e földön. Valljuk Máté evangéliuma szerint is: "Jól van, te hűséges, derék szolga – mondta neki ura. – Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!" Egy nagyon emberséges, közvetlen és szentéletű lelkipásztor távozott közülünk. Az evangélium szelleme az ő lelkét is nyitottá tette, és ez elég volt ahhoz, hogy tudjuk Ő Isten embere volt.


Nyugodjon békében Ferenc atya!

 

A hivatalos gyászjelentés elérhető itt.

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!

 

Videó Ferenc atya 2018-as mezőkövesdi gyémántmiséjéről: