Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fájdalmas Szűzanya búcsú az újvárosi szervita nővéreknél

2019.09.29

wp_20190929_15_58_15_pro.jpg2019. szeptember 29 én vasárnap délután a Győr-újvárosi Szervita Nővérek, a Fájdalmas Szűzanya szolgálói a győri Szervita Világi Rend  tagjaival együtt megemlékező szentmise keretében emlékeztek meg a kápolna titulus búcsújáról a Fájdalmas Szűzanya ünnepéről. Az ünnepi szentmisét Mag Tamás felvidéki káplán mutatta be. A szentmise elején a pap megáldotta a nővérek által vásárolt arany színű miseruhát. Tamás atya homíliájában a Szűzanya fájdalmairól, és az ő engedelmes életéről elmélkedett. 

-Lukács evangélista szépen leírja ki is valójában Mária. Mária az „igen” mestere. Milyen az én igenem Isten felé? Szeretem az Istent, de amikor jön a nehézség akkor „nem kérek Istenből”.

Mária tudja kitől való Fia. Tudja, mivel jár Isten szolgálata. A szent szüzet hívjuk hétfájdalmúnak is. Mária több fájdalmat élt meg, mégis Egyházunk 7 lelki pontban foglalta össze az evangélium tanúsága szerint az ő szenvedését. De miért? Pedig lehetne 8 fájdalmú is. Az én bűnös életem, gyarlóságaim, amivel megsértem Máriát és ezeken keresztül a gondviselő Istent… A mi bűneink, gyarlóságaink Mária nyolcadik fájdalma.

- Sokszor a miértekkel bombázzuk Istent… Mária ebben is példakép lehet számunkra: hiszen mindvégig csendben, némán vállalja az Isten szolgálatát. Bennem mennyire van meg ez a Mária lelkület? A szentírásból is láthatjuk, hogy a próféták, vagy bármely Isten által kiválasztott személy mindig meg nem értést tapasztal saját környezetében. „Senki sem lehet próféta a saját hazájában”. Mária elvezet a kegyelem forrásához, ahol a gondviselő Isten magához ölel minket.

wp_20190929_15_38_32_pro.jpg- Noé lelkületű Máriákra van szükség. Miért? Noét kinevették a bárka építése miatt, amikor elkezdi egy hang hallatára építeni a bárkát. Mégis ő némán csendben, miértek nélkül teljesíti Isten akaratát. Követi Isten szeretetből fakadó parancsait. Mária is csendben, miértek nélkül vállalta Isten akaratát. „Legyen nekem a te igéd szerint”.

- Istennel való élő kapcsolat. Ima élet. A szenvedések elviselését imádságos élet, imádságos háttér nélkül nem tudjuk megvalósítani. Sokszor nem is tudatosítjuk, hogy a keresztünk hordozásában két személy is segít minket: Máriával és a Feltámadt Jézus Krisztussal, Isten Fiával együtt cipeljük a keresztet földi zarándoklásunk során. – zárta gondolatait az ünnep szónoka.

A szentmise után a nővérek szeretetvendégségre invitálták a megjelent híveket.

*

Az újvárosi szerviták és a kápolna története

Képtalálat a következőre: „győr-újvárosi szervita nővérek”A Szervita nővérek 1941-ben telepedtek meg Győrben, azzal a céllal, hogy itt, az akkor nyomor enyhítésére napközi otthonos óvodát és iskola napközit létesítsenek. Az általános főnöknő, Baitz Mária Erzsébet, Szabados Mária Annunziata nővért, Csiszér Mária Elekta óvónővel és Madaras Mária Benedikta tanárnővel helyezte ide. A területen két ház állt és két fabarakk hajléktalanok részére. Ezeket, Széchenyi Mártonné és családja örömmel adta a nővéreknek, hogy ők felkarolhassák a környékbeli szegényeket. Megérkezésük után elkezdték a kápolna építését, a környékbeliek bevonásával, segítségével. 

Mindenki adakozott a kápolna megépítéséhez: volt aki téglát, fát és egyéb, a kápolnához szükséges építőanyagokat vagy pénzbeli adományt ajándékozott. Nemhiába még ma is a "Mindenki kápolnájának" hívják a fájdalmas Szűzanya tiszteletére felépített Istenházát, hiszen mindenki adományozott valamit, hogy e kápolna felépüljön Isten dicsőségére és a hívek lelki javára. A kápolnát ünnepélyes keretek között az akkori megyéspüspök, Boldog Apor Vilmos szentelt fel a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére 1942. október 18-án.  Jelen volt Marchi M. Cyrill alapító atya, aki az ebédlőben mutatott be ugyanakkor szentmisét. Részt vett Baitz Mária Erzsébet tisztelendő Anya és sokan a városból. A nővérek a minimális bérért 70-80 gyermeket láttak el Győr város támogatásával, majd 1946-ban átvették a Gyöpszél utca 60-ban épült Népházban a napközi és az óvoda vezetését, ahol bölcsődét is nyitottak.

Az áthelyezés után a kápolna tovább is itt működött és a nővérek is itt éltek. A megüresedett épületben árvaházat létesített egy Pemmerné nevezetű özvegyasszony. Napjainkban a győri szervita nővérek egy leánykollégiumot tartanak fenn rendházukban. A Szent József Leánykollégiumot a Szervita Nővérek alapították melynek fenntartásáról is ok gondoskodnak. Pár évvel ezelőtt még hitoktatással segítettek be a Győr-Újvárosi plébániához tartozó Kossuth iskolában, jelenleg a szigeti plébániához tartozó Bartók iskolában oktatják a hittant, emellett segítik a mindenkori lelkipásztorok munkáját.

H. Cs.

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!

wp_20190929_14_51_26_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_14_52_17_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_15_38_32_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_15_38_41_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_15_38_48_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_15_58_23_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_16_09_58_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

wp_20190929_16_10_19_pro.jpg