Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyítják a gyógyító Szűzanyát - Adománygyűjtés az Újvárosi Szűzanya kegykép restaurálására

2021.03.25

thumbnail_img_20210325_075455.jpgAz alábbiakban a kisalföld napilap újságcikkét közöljük, amit az Újvárosi Szűzanya kegyképünk restaurálásával kapcsolatban írtak.

Idén 180 éve várja a híveket az Újvárosi templom. A jeles évforduló alkalmából a mellékkápolna ikonikus festménye az Újvárosi Segítő Szűzanya -ahogy az újvárosiak nevezik- teljes átfogó restaurálásban részesül. A két évszázad vihara is nyomot hagytak a festményen, de sajnos egy régi hagyomány is sok kárt okozott.

Régi szokás, hogy akik gyógyulást kértek és kaptak a Szűzanyától, kis hálatáblával vagy ezüstből készült hálatárggyal köszönték meg ezt. Ha például valakinek a lábával volt gond, akkor ezüst láb alakú medált hozott vagy épp apró szívet, ha arra volt panasza. Ezeket a képre helyezték, szöggel vagy gombostűvel átszúrva a vásznat, amik sok apró lyukat hagytak a kegyképen - mesélte el dr. Lukácsi Zoltán plébános.

Mivel az elmúlt 10 évben is nagyon sokan fohászkodtak az Újvárosi Szűzanya kegyképéhez, ezért döntöttek úgy, hogy a festményről szentképet készítenek a hívek számára, amihez a hátulján egy, az újvárosi Szűzanyához írt fohász lesz olvasható.

A közelmúltban Radicsné Csőre Andrea, az Újvárosi Művelődési Ház igazgatója közvetítésével, Bögi Tamás fotóművészt kértük fel a kegykép fotózására. - Amikor a fotózás idejére levettük a képet a helyéről, közelről megtapasztalhattuk, hogy sajnos rossz állapotban van. A képet egykoron ezüst fogadalmi ékszerek díszítették, így akaratlanul is a kép erősen megrongálódott, és kisebb nagyobb szakadások érték -mondta el Horváth Csaba papnövendék. - Közös javaslat alapján plébános úr döntött a restaurálás mellett. A kegykép már a szakembernél van és bízom abban, hogy legkésőbb nyár végére, a templom felszentelésének 180 éves jubileumára elkészül a szépen felújított Mária kegyképünk. A restaurált kegykép újbóli megáldását ezen ünnepélyes jubileumi szentmise keretében szeretnék majd megtartani.

Horváth Csaba nagyon lelkesen szervezni mind a kegy-, mind pedig a kis szentképekkel kapcsolatos munkákat, kérdésünkre elmesélte, hogy szinte a templomban nőtt fel és a falak között kapta meg a papi hivatás kegyelmét. Mindig is Szűzanya tisztelő voltam, így gyermekként amikor felismertem hogy templomunkban egy csodatévő kegykép van, gyakran imádkoztam hozzá. Az Újvárosi Szűzanya járt közben értem az Úrnál, az ő pártfogására nyertem vissza egészségemet, amikor kamaszként autóbalesetet szenvedtem, de papi hivatásom kibontakozásában, alakulásában is jelentős szerepet játszott. Az elmúlt tíz évben sok csodának voltam részese közvetlen és közvetett módon. Ezért is fontos számomra az, hogy minél többen tudjanak arról, hogy az Újvárosi Segítő Szűzanya 2021-ben is tesz csodákat. A Szűzanyáról készült szentképekhez természetesen ingyen lehet majd hozzájutni a közeljövőben, a győr-újvárosi és szigeti templomokban, főként a vasárnapi szentmisék előtt és után. A mai napig érkező ezüst fogadalmi ékszereknek pedig a tervek szerint hamarosan új tárolót nyitnak, hogy ez a szép és fontos hagyomány se vesszen a múlt homályába.

*

Kedves Testvérek!

Mivel kegyképünk az évszázadok alatt jelentős sérüléseket szenvedett, a felújítás várhatóan nagy összegbe fog kerülni. Ezért adományokat szívesen fogadunk a kegykép restaurálására. Ezt megtehetjük az újvárosi és szigeti templomokban a vasárnapi szentmisék előtt és után a sekrestyében: Szigetben 9:30-kor, Újvárosban 11 órakor kezdődik a szentmise. A Győr-szigeti plébánián ügyfélfogadási időben hétfőn 9-11 és 16:30-18:00 óráig, szerdán 9-11, pénteken pedig 9-11 óráig van lehetőségünk adományainkat eljuttatni.

De templomunk bankszámla számára is lehet utalni: 10700031-72223039-51100005 

A közlemény rovatban tüntessék fel: Kegykép-adomány

Minden jószándékú hívőnknek hálásan köszönünk minden adományt, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy a sok csodát tevő Újvárosi Szűzanya kegyképe megújuljon. Mutassuk meg szeretetünket és tiszteletünket Égi Édesanyánk iránt, hogy ezen buzgó ügy érdekében meghozzuk áldozatainkat. Kérjük továbbra is a Segítő Szűzanya közbenjárását.

 

thumbnail_img_20210325_075630.jpg