Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hálaadó kápolnaszentelési-búcsú szentmise az újvárosi szervita nővéreknél

2015.10.17

2015. október 17-én, szombaton 15 órakor a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek ünnepi búcsúi szentmise keretében adtak hálát, hogy 73 évvel ezelőtt, 1942. október 18-án, Boldog Apor Vilmos, egyházmegyénk püspöke és vértanúja, Isten házává felszentelte a Fájdalmas Anya tiszteletére épült kápolnájukat. A megemlékező kápolnaszentelési búcsúi szentmise előtt a hétfájdalmú Szűzanya rózsafüzérét imádkoztuk, majd a lélekemelő szentmisét főtisztelendő Gyökér Gyula atya mutatta be. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével az idén szerzetesi fogadalmának 50-dik évfordulóját ünneplő Edita Moraga Gatica - Edit nővér - a magyarországi Szervita nővérek, a Fájdalmas Anya Szolgálói kongregációjának legfőbb elöljárója. A szentmisén szép számban vettek részt az Újváros és környékéről érkező hívek is. A celebráns a szentmise elején Isten házáról elmélkedett s kiemelte, hogy ezen kápolnában már 73 éve hangzanak el az Isten dicsérő imák és énekek, melyeket az Isten szívesen fogad. A templom a mennyország előcsarnoka, amely szívközelségbe hoz minket Krisztussal akinek a nevében építették ezt a kápolnát. Majd imádságra buzdított a szervitákért, hogy áldásos munkájukat továbbra is Isten segedelmével és a Szűzanya szándékára tudják továbbra is végezni.

A szervita nővéreknél minden héten szerdán reggel 8 órakor és szombaton du. 15 órakor vannak szentmisék, melyre minden hívőt szeretettel várnak!

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

A győri szervita nővérek története

 

A Szervita nővérek 1941-ben telepedtek meg Győrben, azzal a céllal, hogy itt, az akkori nyomor enyhítésére napközi otthonos óvodát és iskola napközit létesítsenek. Az általános főnöknő, Baitz Mária Erzsébet, Szabados Mária Annunziata nővért, Csiszér Mária Elekta óvónővel és Madaras Mária Benedikta tanárnővel helyezte ide. A területen két ház állt és két fabarakk hajléktalanok részére. Ezeket, Széchenyi Mártonné és családja örömmel adta a nővéreknek, hogy ők felkarolhassák a környékbeli szegényeket. Megérkezésük után elkezdték a kápolna építését, a környékbeliek bevonásával, segítségével. Mindenki adakozott a kápolna megépítéséhez: volt, aki téglát, fát és egyéb, a kápolnához szükséges építőanyagokat vagy pénzbeli adományt ajándékozott. Nemhiába, még ma is a "Mindenki kápolnájának" hívják a fájdalmas Szűzanya tiszteletére felépített Istenházát, hiszen mindenki adományozott valamit, hogy e kápolna felépüljön Isten dicsőségére és a hívek lelki javára. A kápolnát ünnepélyes keretek között az akkori megyéspüspök, Boldog Apor Vilmos szentelte fel a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére 1942. október 18-án.  Jelen volt Marchi M. Cyrill alapító atya, aki az ebédlőben mutatott be ugyanakkor szentmisét. Részt vett Baitz Mária Erzsébet tisztelendő Anya és sokan a városból. A nővérek a minimális bérért 70-80 gyermeket láttak el Győr város támogatásával, majd 1946-ban átvették a Gyöpszél utca 60-ban épült Népházban a napközi és az óvoda vezetését, ahol bölcsödét is nyitottak. Az áthelyezés után a kápolna tovább is itt működött és a nővérek is itt éltek. A megüresedett épületben árvaházat létesített egy Pemmerné nevezetű özvegyasszony. Napjainkban a győri szervita nővérek egy leánykollégiumot tartanak fenn rendházukban. A Szent József Leánykollégiumot a Szervita Nővérek alapították Petra nővér vezetésével, melynek fenntartásáról is ok gondoskodnak. Ezen kívül hitoktatással segítenek be a Győr-Újvárosi és Szigeti plébániákhoz tartozó iskolákban.(Kossuth és Bartók iskola)

 

Szöveg-fotó: Horváth Csaba

Híreink forrásmegjelöléssel használhatók fel!