Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony szent napja Győr-Újvárosban

2013.12.25

A Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása plébániatemplomban 2013. december 24-én pásztorjátékot mutattak be a plébániához tartozó gyermekek és hittanosok, majd utána a karácsonyi szentmise következett.

 

A pásztorjátékra sokan jöttek el megnézni gyermeküket, rokonukat, hozzátartozóikat. A szereplők, gyermeki komolysággal és jó szívvel mutatták be a betlehemi pásztorjátékot. Köszönjük a gyermekek készülődését, és a pásztorjáték megrendezését. A pásztorjáték után következett az éjféli szentmise, a Megváltó születésének emlékére. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Gyökér Gyula atya mutatta be. A zenei szolgálatot templomunk kórusa végezte, akik Cantique de Noël, Szentséges éj című énekét adták elő. Felajánláskor felhangzott Vivaldi, Négy évszak című művéből a Tél tétel, melyet hegedűn Bálint Istvánné játszott és Pércsy Kornélia orgonált. A gyönyörű lélekemelő karácsonyi szentmise a magyar és a pápai himnusszal zárult.

Az eseményről készült képek megtekinthetők itt.

 

 

Karácsony délelőttjén ünnepi szentmisét celebrált plébánia templomunkban főtisztelendő Zsebedics József plébános atya. A szentmise ordináriumaként felhangzott Halmos László latin nyelvű győri miséje. József atya prédikációjában Gárdonyi Gézáról beszélt. Elmondta, hogy az író Győr-Újváros és Szigethez is erősen kötődött, mert Szigetben volt kántortanító. Itt vette feleségül a szigeti plébániatemplomban 1885. október 28-án, Molnár Csányi Gabriellát, a dobronyi plébános unokahugát. Három gyermekük közül kettőt a szigeti templomban kereszteltek meg. Felesége a szigeti temetőben nyugszik. Ezen időszakban írta meg Devecserben a Fel nagy örömre című verset, melyet maga zenésített meg 1883-ban, majd először a szigeti és újvárosi híveknek tanította meg ezen karácsonyi éneket. A prédikáció végén pedig közösen énekeltük el. A szentmise végén a pap és az asszisztencia levonult a betlehemi jászolhoz, ahol imádkoztunk családjainkért, a békéért, ezután a szentmisén résztvevő gyermekek ajándékot kaptak a plébánostól.

 

Az eseményről készült képek megtekinthetők itt.

 

A betlehemi kis Jézus indítson minket arra, hogy ne csak karácsony ünnepén legyünk egymás iránt szeretettel, hanem az Úr évének minden napján.

 

Horváth Csaba

Kép: Holy Eszter Mária OSM, Bálint István