Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kármelhegyi Boldogasszony búcsú és körmenet Győrben

2017.07.17

2017. Július 16-án, vasárnap, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén vette kezdetét az ünnepi szentmise és körmenet a győri kármelita templomban, amelyet Szűz Mária, a Kármel patrónája tiszteletére tartottak. Az ünnepi szentmisét Béri László Renátó OCD templomigazgató mutatta be, az ünnepi szónok Bakos Rafael OCD házfőnök volt.

 

A szép barokk kármelita templomot zsúfolásig megtöltötték a városból és azon túl is ide zarándokló hívek. A szentmisén szép számban voltak jelen a skapuláré társulat tagjai is. Az ünnepi szentmise után tartották meg a hagyományos körmenetet a templom körül, ahol a hívek megvallották Istenbe vetett hitüket, és Szűz Mária iránt érzett szeretetüket. A körmenet végén visszatérve a templomba, Renátó atya ünnepi áldásban részesítette a megjelent híveket, majd szeretetvendégség zárta a lélekemelő liturgiát.

 

*

 

A Sarutlan Kármelita Szerzetesrend 1697-ben települt be Magyarországra. Szelepchényi György hercegprímás 50.000 forintnyi hagyatéka lehetővé tette számukra, hogy Győrben a Perger-féle házat, - mely a várbástyákhoz közel, s a Katonai Építészeti Hivatal szomszédságában volt - megvásárolják és 1699-ben ideiglenes kolostorrá alakítsák. Rövidesen elkészült a végleges rendház teve, az építkezést pedig 1732-ben fejezték be. A templom alapkövét 1721-ben helyezték el és 1725-ben szentelték fel. A templom tervező építésze a kármelita Athanasius testvér volt. Ő vezette az építkezést és a berendezés tervei is tőle származnak. Oltárait a szobrokkal együtt Domonkos kármelita testvér készítette. A főoltár képe Szent István királyt és Szent Imre herceget ábrázolja, amint hódolnak a Szent Szűz előtt. A mellékoltárokon a következő ábrázolások vannak: Szent József halála, Nepomuki Szent János vértanúsága, Szent Terézia szívsebzése, Keresztes Szent János megdicsőülése. Az oltárképeket Martino Altomonte festette. Meg kell még említeni a „sötét kápolnát", a Loretto-i ház másolatát, melyben ott van egy másolata az eredeti Szűz Mária szobornak, amelyik azóta egy tűzvészben megsemmisült. A győri kármelita templom hazánk értékes barokk műemléke. 

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Szöveg-fotó: Horváth Csaba 

 

Híreink csak forrásmegjelöléssel használhatóak fel! (gyorujvarosiplebania.eoldal.hu)