Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Készüljünk együtt Urunk színeváltozása templombúcsúnkra - I. rész

2021.08.01

KÉSZÜLJÜNK EGYÜTT TEMPLOM-BÚCSÚNKRA, URUNK SZÍNEVÁLTOZÁSA ÜNNEPÉRE I.RÉSZ

Készüljünk együtt templom-búcsúnkra, Urunk színeváltozása ünnepére, mely augusztus 7-én szombaton 18 órakor kezdődik. Előtte rózsafüzért imádkozunk 17:30-tól. Hívunk és várunk mindenkit!
A templomnak általában két búcsúnapja van egy évben: a templom szentelésének évfordulója, illetve a templom névadójának ünnepe.

A templombúcsú alkalmával mindig aktuálissá válik az a kérdés, hogy mi is a búcsú. Latin megnevezése: indulgentiae, aminek jelentése „elengedés”. Ez azt fejezte ki, hogy Isten az egyház által elengedi az ideigtartó büntetést. A magyar „búcsú” kifejezés arra utal, hogy az ember búcsút vesz a rá váró büntetéstől. Ezt az úgynevezett „ideigtartó büntetést” engedi el a Péternek adott hatalom alapján a pápa részben vagy egészben, s ezt nevezzük részleges vagy teljes búcsúnak. Ilyent lehet nyerni a búcsú napján a templomban, búcsúra való zarándoklattal, a pápa Urbi et Orbi áldásával; templom- és temetőlátogatással halottak napja körül is, s ezeket lehet felajánlani a halottak, illetve a tisztítótűzben szenvedők javára. A búcsú a római katolikus egyház kincse. Tehát a a búcsú a már megbocsátott bűnökért kiszabott tisztítótűzbeli büntetések elengedése.
A középkor óta szokásos a megkülönböztetés, ami a teljes és részleges búcsúkat illeti. A teljes kifejezésen a búcsúnyerés útján elengedhető összes ideig tartó büntetések eltörlését értjük, a részleges búcsú viszont a büntetés-adósságnak csak egy részét törli el, amelyeket az egyház bizonyos cselekedetek elvégzése esetén vagy bizonyos imák elimádkozásakor engedélyez. Minden búcsúnyerés feltétele a kegyelem állapota, a búcsúnyerés szándéka és az előírt ima vagy cselekmény elvégzése. Templombúcsú esetén teljes búcsút lehet nyerni: szentmisén való részvétel, szentgyónás, szentáldozás és a Szentatya szándékára egy Hiszekegy, Miatyánk és Üdvözlégynek az elimádkozása révén.
A templombúcsú így nem csupán a templom védőszentjének ünnepe, hanem a katolikus bűnbánati vallásgyakorlat egy fontos része, de nem azonos a szentgyónással.
Szombati búcsú-ünnepünk alkalmával éljünk a búcsúkegyelmek elnyerésével a már fent említett feltételeket betartva. Így készüljünk és így imádkozzunk! 

A második részt elolvashatják itt.

Horváth Csaba papnövendék

03-katolikus-templom-fooltara-a-30-as-evekben.jpg