Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvbemutató Győr-Szigetben

2012.12.23

Könyvbemutató Győr-Szigetben

Az alábbi beszámolóban Zsebedics József, Győr-Újváros és Sziget plébánosának könyvbemutatóját ismertetjük.

 Adventi gyertyagyújtással egybekötött könyvbemutatót tartottak december 16-án délután a győr-szigeti templomban. A várakozás harmadik gyertyájának meggyújtása után Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő bevezetője hangzott el, majd a könyvet bemutatta az író, Zsebedics József plébános. Az ünnepség végén Horváthné Kovács Mária megköszönte a könyv elkészítését. A továbbiakban a Zsebedics József gondolatai olvashatóak a könyv elkészültéről.

     

1911-ben ünnepelte meg Győr-Sziget templomának200 éves felszentelését. Ezen évforduló plébánosa Nagy Viktor kívül-belül felújította a templomot és a plébániát. Kézzel megírja a Győr-Szigeti plébánia története című könyvét.

Sajnos nyomtatásban nem adta ki, ma sem tudjuk, hogy miért. Későbbi utóda Medgyesi Dezső Imre plébános (1951-1962) folytatta ezen leírást, de a pártállam elhelyeztette Vértestolnára. Ezért a följegyzése a plébánia páncélszekrényében maradt. 2004-ben ezt egy kicsit átdolgozva és kipótolva a Hazánk Könyvkiadó gondozásában "A Győr-Sziget plébánia Historia Domusa 1712-1951-ig" címmel kiadtuk. A kiadvány hamar elfogyott, téma lett a szigeti emberek között. Sokan megállítottak, és mondják a régi eseményeket. Mások levélben írnak történeteket: a Kedvesnővérekről, cserkészekről, a szigorú Németh János plébánosról, az 1956-os forradalomról, a két zsinagóga lerombolásáról. Majd Esztergomból megküldi a még élő Lendvai Lenke kedvesnővér a zárda történetét, államosításukat és deportálásukat. Ezeket mind elraktam, gyűlt az anyag.

Aztán én kérdeztem az öregeket, biztattam őket a leírásra. Ezután elhatároztam, hogy egy más nézőpont alapján megírom Sziget történetét, ezzel is készülünk a 300 éves évfordulóra. Mivel még az öreg papok sem emlékeznek pontosan az egyházi mozgalmakra (Legényegylet, Mária-kongregáció, Actio Catholica, Kalot, Kalász) ezért az egyes részeknél ezekről is írok.

Reményeim szerinta könyv forrás lesz nemcsak a szigetiek, hanem egyházmegyei hívők számára is. A könyv tervezett kiadása késett, ezért belevettem a már megtörtént 300 éves évforduló leírását is. Megyésfőpásztorunk és a város polgármestere ajánló sorokkal látta el a megjelenő könyvet, melynek címe: "A szigeti emberek lelki gondozása az elmúlt évszázadokban". A könyv megvásárolható a plébánián, a szigeti templomban, valamint a Káptalandombon lévő egyházi könyvkereskedésben. Szép karácsonyi ajándék az érdeklődőknek.

Zsebedics József

Kép: Poós Gizella