Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lengyel-Magyar emléktáblaavatás a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása templomunkban

2017.09.12

2017. szeptember 10-én vasárnap nagyon szép és megható esemény volt a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása templomunkban: Lengyel-magyar emléktáblát avatott templomunk előcsarnokában Győr Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és Egyházközségünk Zsebedics József c. kanonok, nyugalmazott plébánosunk kezdeményezésére annak emlékére, hogy a II. világháborús lengyel katonák és a győri Palestrina kórus karácsonyi zenei áhitatot adott újvárosi templomunkban Zawadzki Marian és Halmos László győri zeneszerző vezetésével. Az emléktábla Lebó Ferenc érem és szobrászművész alkotása. 

 

 

Az ünnepi szentmisét Németh Gábor plébánosunk mutatta be. A zenei szolgálatot a győri Akord lengyel kamarakórus végezte. A szentmise befejező áldása után a pap és az asszisztencia, illetve a megemlékezők a templom előcsarnokába vonultak, ahol az emléktáblát Kollár János a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Németh Gábor plébánosunk leplezték le, az emléktábla megáldását és megszentelését Zsebedics József kanonok úr végezte. Az emléktáblát Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Szeles Szabolcs szigeti, és Kalmár Ákos gyárvárosi önkormányzati képviselők, illetve a győri Jan Sobieski Lengyel Kulturális Egyesület koszorúzták meg. Az avatón egy meglepetés történt, az egykori lengyel tiszti énekkar által adományozott 1940-es emlékkönyv is megjelent a leszármazottak jóvoltából, amelyben köszönetüket fejezik ki Csirszka Konrád tanár úrnak a koncerthez nyújtott segítségéért. A szép és megható esemény lengyel katona dalok elhangzásával és a lengyel himnusszal végződött.

 

*


1939-ben a náci németek megtámadták Lengyelországot. Ekkor Teleki miniszterelnök lengyelbarát politikája révén befogadta a menekült lengyeleket. Győrbe is sokan jöttek, akiket a Győri polgárok is jó barátként fogadtak.
Sok tiszt, katona is érkezett, akiket sokfelé helyeztek el Győrben. A Teleki utcában lévő laktanya 18 helyiségében 177 tisztet és 30 katonát, az új gyalogsági laktanyában pedig 392 tisztet családtagjaikkal és 80 sorállományból való katonát helyeztek el.


Itt Újvárosban pedig kórházat hoztak létre a megsebesült és beteg katonák számára. Ez a kórház a mostani újvárosi temető mellett volt. Így a kórházukban elhunytakat - már csak a közelsége miatt is-, az újvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.
A kórházban levő menekültek a hozzájuk közel eső újvárosi templom hívei lettek. Az itt élő lengyel menekültek nem voltak hálátlanok: aktívan gazdagították és színesítették jelenlétükkel, segítségükkel az újvárosiak életét is.


Így történt 1940. január 21-én délután is, amikor a Lengyel tisztek énekkara karácsonyi zenei áhitatot tartottak templomunkban. Gazdag programmal lepték meg a hallgatókat, melybe a győri Palestrina kórus is bekapcsolódott. A lengyel énekkart Zawadzki Marian főhadnagy-tábori lelkész, míg a Palestrina kórust Halmos László győri zeneszerző, karnagy (akinek idén halálának 20. évfordulójára emlékezünk) vezényelték.
 

És, hogy a Győrieket illetve az Újvárosiakat ez az emléktábla mire emlékeztesse?


Ezen emléktábla nemcsak azt örökíti meg, hogy lengyel és magyar testvéreink itt énekeltek és imádkoztak e szép monumentális templomban Isten dicsőségére, hanem megörökíti azt az évszázadokon átívelő barátságot és testvériséget is, ami lengyel és magyar testvéreink között él a mai napig. Ezen emléktábla emlékeztessen minket arra, hogy bár két nemzet tagjai vagyunk, mégis amikor imádkozunk, akkor szívünk Krisztusban egybeforr és egyé válik. Így amikor elmegyünk, ezen emléktábla előtt imádkozzunk az egykori lengyel katonákért, a ma élő lengyel Testvéreinkért. A lengyel testvérek pedig érettünk, hiszen mindannyian rászorulunk Isten segítségére. Imádkozzunk egymásért az ima hathatós ereje által, így szívünk eggyé válik. Keresztény nemzetek lévén akkor nemcsak barátok, hanem Krisztusban Testvérek is lehetünk.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Fotó: Kránitzné Bálint Krisztina, Szabó Béla (gyoriszalon.hu)

 

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!