Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Máriacellbe zarándokoltak a Győr-újvárosi és szigeti hívek

2018.11.03

dscn3977.jpg2018. november 3-án szombaton, egész napos zarándoklatot szervezett az újvárosi és szigeti egyházközség hívei plébánosunk Lukácsi Zoltán atya lelki vezetésével.

Reggel 6 órakor indultunk busszal az újvárosi templom előtt a kegyelmekkel teli zarándokútra. Útközben imádság, beszélgetés, lelki ráhangolódás tette teljessé utunkat. A Máriacell felé vezető utunk első állomása Maria Schutz (Mária Oltalma)

Kéttornyú barokk stílusú temploma 1738-ban épült, egy csodatevő, gyógyító forrás fölé, amely ma közvetlenül a szentély mögött csordogál. Az évszázadok során tűzvész és földrengés egyaránt sújtotta a gazdagon aranyozott oltárokkal és kegyszobrokkal rendelkező zarándoktemplomot. Történetének egyik legkiemelkedőbb dátuma 1925, amikor Pfiff bíboros, bécsi érsek a passiós rendnek adományozta, és rendházat építettek hozzá. Azóta élnek falai között szerzetesek, akik napi egyórás imával adóznak Jézus Krisztus szenvedéstörténetének.

dscn3865.jpgMásodik állomásunk Neuberg városa volt. Útközben gyönyörködtünk a osztrák Alpok őszi színeiben, nyugalmában és rendezettségében.

A templom teljes nagyságával lenyűgöző volt, a hatalmas oszlopok és gótikus díszítés különleges látványt nyújtott számunkra. Az impozáns templom csarnok csodálatos műemlék. Ez a legkorábbi egységes létesítmény, az osztrák gótikus építészetet képviseli, a legnagyobb fából készült tetővel rendelkező templom Ausztriában.

1327-ben Habsburg IV. Ottó cisztercita apátságot alapított Neubergben, amelyet heiligenkreuzi szerzetesekkel népesítettek be. Az alapítás után közvetlenül megkezdődött az új kolostor első kőépületének, a templomnak az építése. Már 1336-ban felszentelhették az első helyiséget, a mai sekrestyét. 1344-ben ezt követte a káptalanterem. Ezután különböző természeti csapások következtében az építkezés csak lassan haladt és az 1396-os tűzvész súlyos károkat okozott. Végül III. Frigyes császár kezdeményezésére csak a 15. század végére készült el a templom.

 

Magas hegyek között bújuk meg Ausztria legfontosabb zarándokhelye, Mariazell. Az impozáns, jellegzetes háromtornyú búcsújárótemplom, a gótikus és a barokk stílus érdekes ötvözete. A templom köré nőtt, bájos kis városka a zarándokturizmus fellegvára, egymást érik a kegyszer- és ajándékboltok, a vallási turisztikai szolgáltatók.

dscn3899.jpgMariazell Nagy Lajos kora óta a magyarok legnagyobb búcsújáróhelye, a magyarok Nagyasszonyának temploma (Magna Hungarorum Domina). Egyszersmind az osztrákok és a szláv népek fontos kegyhelye is. A legenda szerint a térítő útra induló Magnus szerzetes egy Mária szoborral érkezett meg 1157-ben ide, útját hatalmas szikla kőtömbje zárta el. A megpihenő bencés barát a szobrot a sziklára helyezte, mely kettéhasadt. Remetekunyhót épített ide, ún. kis cellát-kápolnácskát, innen ered a későbbi település neve, Máriacell.

Az első román stílusú kőtemplomot, 1200 körül, I. Henrik morva őrgróf építtette hálából. A történet szerint súlyos köszvényben szenvedett, egy éjjel az ágyhoz kötött Henrik álmában Szent Vencel jelent meg, és azt mondta, ha visszanyeri egészségét, Mariazellbe zarándokoljon el, és építsen a Szűzanya tiszteletére templomot. A Henrik által épített román kori templom a XIV. század folyamán gótikus stílusban többször átépült.

A templom gótikus stílusban történő nagyszabású átalakítása és a kegykápolna megépíttetése Nagy Lajos királyunknak köszönhető, kinek álmában, egy, a török elleni csata előtti éjjel, megjelent a Szűzanya, és felébredvén egy Mária-kép volt a mellén. Miután legyőzte a török túlerőt, hálából építtette meg Mariazellben a kegykápolnát.

dscn3983.jpgA templom újabb, nagyszabású átalakítása és kibővítése 1644-1683 között barokk stílusban történik, Domenico Sciassia tervei alapján. A gótikus szentélyt lebontották, de megmaradt a 90 m magas torony és a hosszház. Érdekes módon a meglévő torony mellé két oldalról egy-egy hagymakupolás tornyot is emeltek. 1908-ban bazilika rangra emelkedik, negyven évvel később Mariazellt is városi rangra emelik. 1983-ban II. János Pál pápa látogat el a kegyhelyre, ennek apropóján széles körű felújítási munkákat végeznek. Fennállásának 850. évfordulóján XVI. Benedek pápa is tiszteletét teszi itt. A csodatévő Szűzanya segítségében bízva évente sok ezren zarándokolnak el a fenséges kegyhelyre Mariazellbe.

E szent helyen mutatott be szentmisét Lukácsi Zoltán atya a két egyházközség híveinek délután 15 órai kezdetettel. A szentmise előtt a kálvárián keresztutat jártunk, majd megnéztük a máriacelli mozgó betlehemet is. 

Zarándokutunkról lelkileg feltöltekezve értünk haza otthonainkba. 

 

Az eseményről készült fotókat megtekinthet itt.

 

Horváth Csaba

 

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!