Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megható üzenet a múltból - A Kisalföld napilap cikke templombúcsúnkról

2021.08.14

nevtelen.pngImmár 180 éve visszhangozzák a szent imádság szavait a győr-újvárosi Urunk színeváltozása templom falai. A templom kegyképéről vált ismertté, melyhez számos csodálatos gyógyulást kötnek a hívek. A közelmúltban viszont a Szűzanyát ábrázoló alkotást kellett „gyógyítani”. A restaurálás után előkerült egy üzenet 1857-ből, amit az akkori plébános írt.

Kevesen tudják hogy az újvárosi templom amellett, hogy a városrész egyik ékessége, egyben Győr második legnagyobb temploma a Káptalan-dombon álló székesegyház után. A mai épületet 1841. szeptember 12-én szentelték fel, de már 1749-ben katolikus templom àllt ezen a helyen. - Korábban protestáns templom állt itt, amit 1749-ben kaptak meg az újvárosi katolikusok. Az eredeti épület állapota azonban 1810-re olyannyira megromlott, hogy egy másikat kellett építeni. Ez a ma is látható újvárosi templom - mondta el dr. Lukácsi Zoltán plébános. A templom és az Újvárosi Szűzanya-kegykép történetét egy váratlan felfedezésnek köszönhetően most még jobban megismerhették.


A Szűzanya-képnek számos gyógyulást tulajdonítottak a hívek. Köszönetképpen kis hála táblákat helyeztek a kép mellé, valamint ezüstből készült offereket a képre, amik általában azt a testrészt formázták, ami meggyógyult. Ma ezeket egy vitrinben állítjuk ki, de régen a festményre akasztották őket, amitől azon számos lyuk és szakadás keletkezett - magyarázta el dr. Lukácsi Zoltán. A restaurálás során a vászon és a keret közt találtak egy levelet, amit Hetsey József, a ma látható templom építhető plébánosa írt 1857-ben.


233746968_2892372727744082_6062308694117443583_n.jpgA 164 éves, latin nyelvű levél nagyon jó állapotban maradt fenn, mivel nem érte nedvesség. A kor szokásainak megfelelően gubacstintával írták, amely az idő eltével nem megkopik, inkább megfeketedik, így az írás ma is kiválóan olvasható. Az írásból kiderül a templom és a kegykép teljes története, miszerint a festményt Zabrodszky András adományozta a közösségnek, és nagyon gyorsan elterjedt a hír annak csodatévő, gyógyító erejéről. - Egy korabeli időkapszuláról beszélhetünk. Szentképeknél és kegytárgyaknál gyakran találni ilyet, mint egy bizonyítva a hitelességüket. A levél a templom építésével kapcsolatos anyagiakat is tartalmazza, a harangok például 6000 forintba kerültek, míg az orgonát 8000 forintért készítették el.


Persze nehéz elmondani, hogy ez a mai forintra átszámolva mekkora összeget jelentene. Hetsey József plébános a történeti tudnivalók mellett néhány sort is hagyott a majdani megtalálóra. – „Te pedig kedves utódom kövess és emlékezz rám, aki talán a te szentmisét által fogok üdvözölni.”- igazán meghatódtam, amikor olvastam - mondta mosolyogva dr. Lukácsi Zoltán plébános, aki azt is hozzátette, a különleges dokumentumot fordítással együtt szeretnék kiállítani, méghozzá úgy, hogy mindkét oldala megtekinthető legyen az érdeklődők számára. Ezen túl több nagyszabású felújítást is terveznek a patinás épületen. - A világítást, a padlózatot és a megfakult mennyezeti festményt is szeretnénk megújítani, csakúgy mint a templomi orgonát. Ezek egyike sem kis feladat, így igyekszünk minél több pályázaton elindulni. Dr. Lukácsi Zoltán azt is elárulta, 2017-ben elődje, dr. Németh Gábor plébános meghívta a búcsú szónokának. -  Akkor még nem tudtam, hogy egy évvel később ide kerülök. Emlékszem, nagyon meglepett a közösség és az a szeretet, ami akkor fogadott. Így nagyon jó érzés volt, mikor megkaptam a diszpozíciómat, hogy ide kerülök plébánosnak. Rengeteg melegszívű, segítőkész ember látogatja a templomot, akik közt sokan vannak, akik, még ha már nem is Újvárosban laknak, visszatérnek és itt kereszteltetik meg gyermeküket, unokájukat. A városrész nagyon gyorsan fejlődik, elképzelhető hogy Újváros lesz a lelkiség centruma Győr nyugati részében.

Forrás: Kisalföld napilap, K2 mellékújság 2021.08.14 

A templombúcsúról készült írásos, képes és videós tudósítást megtekinthetik itt.

*

cikk-ujvaros-bucsu-2021.jpg