Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megújul Győr-Újváros központja

2013.04.19

 Győr újvárosi részének fejlesztésére, s az ott lakók életminőségének javítására csaknem 1,4 milliárd forintot (4,6 millió euró) költenek a szociális városrehabilitáció keretében, uniós és magyar állami támogatással - közölte a város polgármestere a projektindító sajtótájékoztatón.

A 21. századra várva: a Kossuth utca napjainkban. Fotó: Cseh Róbert. 

 

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a pályázaton elnyert 1,1 milliárd forinthoz a győri önkormányzat 275 millió forint önrészt biztosít az egykor szebb időket látott városrész újjáélesztésére, amely az önkormányzat egyik kiemelt törekvése.

A program keretében hajdan patinás, de az idők folyamán rendkívül rossz állapotba került épületeket újítanak fel. A városrész főutcáján, a  Kossuth Lajos utcában hat, műemléki védelem alatt álló házat rekonstruálnak, s az épületekben összesen negyven modern szociális bérlakást, továbbá üzlethelyiségeket és rendőrségi irodát alakítanak ki. Ezen kívül megújítják a városrészben lévő Kossuth Lajos Általános Iskola és a Szent József katolikus plébániatemplom homlokzatát, utóbbinak a tetőszerkezetét is kicserélik. A Bercsényi liget mély fekvésű részében, úgynevezett teknőjében pihenőparkot, játszóteret és KRESZ-parkot létesítenek. 

Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy kiemelten kell figyelni a városrész szociális helyzetére, a hátrányos helyzetűek segítésére, valamint a már elkészült fejlesztések megóvására.

A tervek szerint a jövő év végén befejeződő programot konzorcium valósítja meg. A konzorcium vezetője a győri önkormányzat, tagja a Győr-Szol Zrt., a Győr-Újváros Római Katolikus Egyházközség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kossuth Lajos Általános Iskola.

(MTI)