Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyböjti zarándoklat és megemlékezés Halmos László zeneszerzőről Győr-Újvárosban

2017.03.06

DSCN8600Győrben igen szép szokás, hogy nagyböjt péntekjein a győri és Győr környéki plébániák hívei zarándokútra indulnak a Nagyboldogasszony-székesegyházba, ahol a vérrel könnyező Szűzanya kegyképét őrzik. Az idei hagyományosan sorra kerülő nagyböjt pénteki zarándoklatok a Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása miatt Győr egy-egy templomában lesznek megtartva, a Könnyező Szűzanya-kegykép egy másolatának jelenlétében. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a zarándokló hívek ellátogassanak egymás templomaiba, s erősödjön a lelki közösség Győr hívő népének tagjai között.

 

Emiatt az idei zarándoklaton március 3-án, nagyböjt első péntekjén rangban elsőként a Győr-újvárosi, Győr-szigeti, pinnyédi és Szent Erzsébet-telepi, valamint Kunsziget, Mosonszentmiklós és Öttevény településekről érkező hívek vettek részt a 18 órakor kezdődő ünnepi főpapi szentmisén és az előtte végzett keresztúton a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása plébániatemplomban. 

 

A keresztút 17.30-kor kezdődött, amelyet Winkler Zsolt Öttevényi plébános atya tartott. E keresztút különlegességét az adta, hogy a stációk elmélkedéseit a Richard G. Furey C.Ss.R által írt Mária keresztutat olvasták a Győr-szigeti plébániához tartozó gyermekek, hittanosok, és felnőttek a szervita nővérek vezetésével.

 

18 órakor a szépen megtelt nagytemplomban ünnepi főpapi szentmise kezdődött, az említett egyházközségek részvételével, melyet nagyméltóságú és főtisztelendő Veres András győri megyéspüspök úr mutatott be. A legszentebb áldozaton koncelebráltak: Zsebedics József kanonok, Győr-Újváros, Sziget és Pinnyéd plébánosa, Németh László általános püspöki helynök, Winkler Zsolt Öttevény, Kunsziget és mosonszentmiklósi plébános, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár.

 

DSCN8606

A szentmise zenei szolgálatát az újvárosi templom szkólája teljesítette, Győr-Sziget és a Szent Erzsébet-telepi egyházközségek énekes híveivel közreműködve. A szentmise egyúttal megemlékezés volt Halmos László győri zeneszerző, székesegyházi karnagy halálának 20. évfordulója alkalmából. A szentmisén az összesített énekkar előadásában felhangzott Halmos László  Missa e Sole (Napmise) című latin nyelvű, többszólamú miseordináriuma, az Ecce sacerdos, Scapulis suis nagyböjti offertorium és Pange Lingua kórusművei.

A kórust Bálint Istvánné, Hornung Andrásné, Kiss Dea, Kovácsné Juhász Orsolya, Győri Margit, Galántai Istvánné, Radicsné Csőre Andrea, Babos Tímea, Horváth Csaba, Kleininger Bálint, Nyőgér Zoltán és Kelemen György alkották. Ezúton is köszönjük a lelkes közreműködést!

 

Püspök úr prédikációjában a böjt igazi lényegét tárta fel. Elmondta: a böjt segít minket abban, hogy Jézussal még inkább bensőséges kapcsolatba léphessünk. Kiemelte a rendszeres imaéletet, amely szintén Istenhez kapcsol minket, valamint a szívből jövő segítségnyújtást, ami lelki gazdagodásunkat szolgálja. 

 

A méltóságteljes ünnepi szentmise végén a püspök, a papság és az asszisztencia levonult a szentély mellett elhelyezett Könnyező Szűzanya kegykép másolatához, ahol imádkoztunk egyházközségeinkért, városunkért és a búcsúkegyelmek elnyeréséért.

 

A szentmisét követően a hívek tiszteletüket tehették a kihelyezett Szűzanya-kép és az ezüst ereklyetartóban őrzött kendő előtt, amellyel a Szűzanya véres könnyeit itatták fel1697. március 17-én. 

 

Az eseményekről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Fotó: Bálint István

 

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!