Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagycsütörtök és Nagypéntek ünneplése Szigetben és Újvárosban

2021.04.02

p1540048.jpg2021. április elsején nagycsütörtökön, az utolsó vacsorára, míg április másodikán nagypénteken, Jézus kereszthalálára emlékezünk. E két szertartás idén felváltva voltak a Szigeti és Újvárosi templomokban. Mindkét szertartást egyházközségeink lelkipásztora, Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok tartotta.

Nagycsütörtökön az esti 18 órai szentmise az utolsó vacsorát tette jelenvalóvá a Győr-szigeti templomban. A mise Glóriájára megszólalt az orgona, a harangok, a csengők, amik a gyász jeléül elhallgatnak egészen húsvét éjszakájáig. Zoltán atya a szentmise végén megfosztotta díszeitől az oltárt, érzékeltetve azt, hogy Jézust ekkor megfosztották szabadságától. A járvány miatt a szokásos virrasztás elmaradt.
 
*
*
p1540074.jpgÁprilis másodikán, nagypénteken 16 órától keresztútjárással, majd közvetlen utána pedig ünnepi liturgia keretében emlékeztünk meg Krisztus szenvedéséről és kereszthaláláról az újvárosi plébániatemplomban. Nagypénteken nincs szentmise, mert maga Jézus mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán. A Lukácsi Zoltán atya által vezetett nagypénteki szertartás leborulással, csendben, imádkozva kezdődőtt  meg. Az olvasmányok után, evangéliumkor a János szerinti passiót  olvasta fel Zoltán atya, majd az egyetemes könyörgésekre, illetve a liturgia legmegrendítőbb eseményére a szent kereszt-ereklye felmutatására és a hódolatra került sor. A szentmise végén pedig megnyitottuk a szent sírt híveink előtt, ami idén is lélekemelő látványt nyújt mindazoknak, akik elmélkedni szeretnének Jézus értünk vállalt szenvedésén és kereszthalálán.
 
 
Az eseményekről valamint az újvárosi szentsírról készült fotókat megtekintheti itt.
 
 
Fényképes összeállítás - videó a szentsírról:
 
 
 
Fotó: Radicsné Csőre Andrea, H. Cs.
Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel.