Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagycsütörtöki és nagypénteki szertartások Győr-Újvárosban

2016.03.28

2016. március 25-én, nagycsütörtökön az utolsó vacsorára, míg március 26-án, nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk. A győr-újvárosi templomunkban a nagyheti szertartások 18 órakor kezdődtek, melyeknek vezetője főtisztelendő Gyökér Gyula atya volt.

 

Nagycsütörtökön az esti szentmise az utolsó vacsorát tette jelenvalóvá. A mise Glóriájára megszólalt az orgona, a harangok, a csengők, majd a gyász jeléül elhallgattak egészen húsvét éjszakájáig. Gyökér Gyula atya a szentmise végén megfosztotta díszeitől az oltárt, érzékeltetve azt, hogy Jézust ekkor megfosztották szabadságától. A szentmise után a szervita nővérek vezetésével egy órás virrasztást tartottunk a Győr-Újvárosi Segítő Szűzanya kegyoltáránál, az Oltáriszentség ideiglenes őrzési helyén.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

Fotó: Bálint István

 

*

 

Nagypénteken 17:20 órától keresztútjárással, 18 órától pedig ünnepi liturgia keretében emlékeztünk meg Krisztus szenvedéséről és kereszthaláláról az újvárosi plébániatemplomban.

A Gyökér Gyula atya által vezetett nagypénteki szertartás elején az oltáriszentség ideiglenes őrzési helyén, az újvárosi Segítő Szűzanya kegyoltáránál imádkoztunk. Az olvasmányok után evangéliumkor a Lukács szerinti népi énekes passiót énekelte templomunk szkólája, majd az egyetemes könyörgésekre, illetve a liturgia legmegrendítőbb eseményére a szent kereszt felmutatására és a  kereszthódolatra került sor. A szentmise végén Gyula atya megnyitotta a szent sírt, elmélkedésként pedig felhangzott az egyik leggyönyörűbb nagyböjti népének a Lehullott a Jézus vére mondvai csángó népének, főministránsunk előadásában. 

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Fotó: Bálint István, Kránitzné Bálint Krisztina

 

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!