Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagycsütörtöki szentmise, nagypénteki keresztút és ünnepi liturgia Győr-Újvárosban

2015.04.04

2015. április 2-án, nagycsütörtökön az utolsó vacsorára, míg nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk. Győr-újvárosi templomunkban a nagyheti szertartások 18 órakor kezdődtek, melyeknek vezetője főtisztelendő Gyökér Gyula atya volt.

 

Nagycsütörtökön az esti szentmise az utolsó vacsorát tette jelenvalóvá. A mise Glóriájára megszólalt az orgona, a harangok, a csengők, majd a gyász jeléül elhallgattak egészen húsvét éjszakájáig. Gyula atya a szentmise végén megfosztotta díszeitől az oltárt, érzékeltetve azt, hogy Jézust ekkor megfosztották szabadságától. A szentmise után a szervita nővérek vezetésével egy órás virrasztást tartottunk a Győr-Újvárosi Segítő Szűzanya kegyoltáránál, az Oltáriszentség ideiglenes őrzési helyén.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

*

 

Nagypénteken a kereszthalál órájában, 15 órakor keresztutat jártak a hívek főministránsunk vezetésével, majd 18 órától ünnepi istentisztelet következett Gyökér Gyula atyával. Nagypénteken nincs szentmise, mert maga Jézus mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán. Az istentiszteleten közreműködött templomunk szkólája, akik a népi énekes passiót és Kodály Stabat Mater című kórusművét adták elő. Az ünnepi könyörgés után a hívek hódolatukat fejezhették ki a szent kereszt előtt, a liturgia végén pedig Gyula atya megnyitotta a szent sírt. Itt adorálásként főministránsunk énekelte el a "Lehullott a Jézus vére" kezdetű csodálatos moldvai-csángó nagyböjtre való népéneket.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Kép: Bálint István, Kránitzné Bálint Krisztina