Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagypénteki liturgia Jézus kereszthalálnak emlékére Győr-Újvárosban

2018.03.31

Nagypénteken Jézus Krisztus halálának emléknapja van, mely az egyház legmélyebb gyásznapja. Ezen a napon nincsen szentmise. Arra a napra emlékezünk, amikor maga az örök Főpap mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán. Templomunkban 17 órakor emlékeztünk meg Jézus megváltói kereszthaláláról. 

 

A nagypénteki szertartás három fő részből állt. Igeliturgia olvasmányokkal és a passió éneklésével, melyet templomunk énekeshívei láttak el. Ezt az ünnepi egyetemes könyörgés követte, melyben Gábor atya  az egyház és az egész emberiségért imádkozott. Ezután következett nagypéntek szertartásának csúcspontja: a hódolat a szent kereszt előtt. 

 

Ez a szertartás igen régi. Jeruzsálem keresztényei egykor az igazi kereszt előtt hódoltak és azt megcsókolták. A kereszthódolat után az áldoztatás szertartása következett, majd plébánosunk Gábor atya megnyitotta a szent sírt. Itt főministránsunk elmélkedésként elénekelte a híres Aranymiatyánkot, és a Lehullott a Jézus vére moldvai-csángó népéneket. A liturgia végén a hívek a szent sír előtt egyénileg is imádkoztak. 

Ezúton is köszönjük a Lévai családnak az idén is lélekemelően szép szent sír díszítését, mely mondhatjuk ismét ez Győr legszebb szentsírja. 

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Fotó: Bálint István

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel.