Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyszombati feltámadási szentmise, és húsvétvasárnapi ünnepi szentmise Győr-Újvárosban

2015.04.05

Húsvét éjszakájának szertartása az egyházi év középpontja, "minden vigíliák anyja". A győr-újvárosi Urunk Színeváltozása-templomban 18 órakor került sor Húsvét vigíliájának szentmiséjére, Gyökér Gyula atya vezetésével, a húsvétvasárnapi szentmisét plébánosunk Zsebedics József atya celebrálta.

 

A legszentebb áldozatot főtisztelendő Gyökér Gyula atya volt. A szépen megtelt nagytemplomban a hívek arra kérték a Feltámadt Jézust, hogy a húsvéti kegyelmek el ne hagyják őket életükben, találja égve bennünk a kegyelmi lángot az Úr, amikor majd eljön övéiért. A pap és az asszisztencia a szentmise elején a sötétségbe borult templomban megáldotta az új tüzet, majd feldíszítette az új gyertyát: a kereszt, az Alfa és Omega betű, az évszám azt hirdeti, hogy Krisztusé a kezdet és a vég, az idő és az örökkévalóság. Az öt tömjénszem, melyet a gyertyába szúrnak, Krisztus sebhelyeire emlékeztetnek minket. Majd a pap meggyújtotta a megszentelt és megáldott tűzből a húsvéti gyertyát. A ministránsok a hívek részére e gyertyalángot adták tovább. Gyula atya később vizet is szentelt. A zenei szolgálatot templomunk szkólája végezte, akik Michael Praetorius: Jézus Krisztus feltámadt, és Palestrina: Jesu rex admirabilis c. kórusművét adták elő. A szentmise végén a templomon belül tartottuk a feltámadási körmenetet. A legszentebb áldozat a pápai és magyar himnusszal zárult.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

*

Húsvétvasárnap, ünnepi szentmisét celebrált plébánosunk, Zsebedics József atya.  Plébánosunk a szentmise végén megköszönte azon hívőknek a fáradalmas sok segítséget, akik templomunk munkálataiban, a szentsír díszítésében és őrzésében, valamint a szép zenei szolgálatban részt vettek. Minden Krisztus-hívőnek Istentől áldott, kegyelmekben gazdag húsvéti ünnepet kívánt.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba
Fotó: Bálint István, Kránitzné Bálint Krisztina, Vermes Józsefné Ibolya