Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ökumenikus imanap Győr-Újvárosban

2012.01.28

 Ökumenikus ima

 

Mindig örömmel várom/várjuk a Szentségimádások után, miután elteltünk Jézus jelenlétével, az ökumenikus imahetet, amikor elmegyünk egymás templomaiba különböző felekezetű keresztények, hogy együtt imádkozzunk azért az egységért, ami Jézus végrendelete: „Legyenek mindnyájan egy” (Jn 17,). Jó újra látni egymást, énekeljük egymás énekeit, közösen imádkozunk és táplálkozunk Isten Igéjével.

 Az ökumenikus imahét 7-dik napján gyűltünk össze a Győr - Újvárosi Urunk Szineváltozása Plébániatemplomban közös imára.

A liturgia vezetője: Zsebedics József kanonok-plébános volt. Jelen volt Tóth András, görög katolikus parókus, Jánosa Attila evangélikus lelkész, Pálfi Zsuzsanna és Wagner Tamás református lelkészek és Békési Sándor baptista lelkész.

Plébános atya köszöntőjében bemutatta a megjelent atyákat és lelkészeket, beszélt röviden az Újvárosi templomok történetéről, majd a liturgia bűnbánattartással folytatódott tovább.

Ennek a napnak igéje: „Legeltessétek az én juhaimat!” (Jn 21, 17)

Témája: a Jó Pásztor átformál.

Békési Sándor baptista lelkész, igehirdetésében beszélt arról, hogy az átformálódás útja a bizalom, bűnbánat és a küldetés.

Az Úr megbízott Péter apostolban, aki őt megtagadta, s ugyanezt teszi velünk is.

„A bűnbánat vagy más néven kapcsolatunk rendezése csak átgondoltan történhet… a szív mélyéig hatoló bűnbánat hiányában, csak újra és újra meg fogjuk tagadni őt…” Végig kel menni a bűnbánat lépcsőin: a bűn beismerése, a bűn felett érzett fájdalom, bűnbánat, a bűn megvallása és a bűn elhagyása mind-mind szükséges ehhez….”

Küldetés: „Csak átformált szívvel, átformált élettel tud bennünket az Úr mások felé használni… nem lehet mindenki Pásztor, de lehet mindenkinek pásztori szíve. Kérheted Jézustól, hogy ilyn szívvel ajándékozzon meg…. Te is megláthatod és utána mehetsz azoknak, akik elkóboroltak a gyülekezettől, az egyháztól. Te is lelkigondozhatsz, bátoríthatsz, törődhetsz, gyógyíthatod azokat, akik letévedtek a keskeny útról. Sokszor egy jó szó, egy telefonhívás, egy sms, egy skype hívás, egy közösségi oldalon hagyott üzenet, egy szeretetteljes meghívás az otthonodba, elindíthat némelyeket vissza az atyai házba. Lehet, hogy keresni kell a szavakat, de ha elkezded és kéred a Főpásztor segítségét, akkor eszköz lehetsz az Úr kezében. Nem lehet mindenki tanító, de mindazt átadhatod a rád bízottaknak, amit már veled megértetett, megtanított az Úr.

Nem lehet mindenki őrzői, püspöki szolgálatban, de az egymásra való odafigyelés közös felelősségünk!”

Az igehirdetés után könyörgések, Hitvallás, Miatyánk következtek, majd a befejező áldás.

A közös liturgia után a pásztorok közös vacsorán vettek részt a Győr - Szigeti plébánián. A jó hangulatú együttlét mellet különböző témák kerültek elő az egyházat érintő kérdésekben, mint a hitoktatás, börtönpasztoráció, kórházpasztoráció…

Bízunk abban, hogy ez az egységépítés folytatódik a mindennapokban, az imádság és a megélt szeretet útjain.

 

Fazakas Gyöngyi Mária, osm