Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt Templom Fesztivál Győr-Újvárosban 2021

2021.05.21

186484362_4706287799387621_5532903623088499224_n.jpgAz Öt Templom Fesztivál arra az – európai szinten is egyedülálló – kuriózumra épül, hogy Győr Újváros városrészében egyetlen utcában megtalálható az öt történelmi vallás egy-egy temploma. Öt vallás és öt közösség élt egymás mellett évszázadokon át egy utcában ismerve, tisztelve, segítve egymást. Az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén, Magyarországon, évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Kulturális sokszínűségük, közösségeik hite erőssé és változatossá teszi Magyarország kultúráját, érdekessé és fontossá Európa és a világ számára. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszédnek a felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet. A tavalyi évtől eltérően 2021.május 13-tól 17-ig élőben, személyes jelenléttel rendezték meg az Öt Templom Fesztivált. Az Öt Templom Fesztivál szervezői templomunkban két nagyszerű koncertet szerveztek:


Május 13-án csütörtökön Barabás Lőrinc koncertjét hallgattuk templomunkban, ami a pandémia óta az ország első koncertje volt. Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti improvizatív zenei élet aktív szereplője. Az elmúlt tíz évben klubestjei és formációi termékeny talajt biztosítottak a jazz és az elektronika határmeszgyéjén kísérletező rokonlelkek számára. Olyan eseményeken tett szert szélesebb nemzetközi ismertségre, mint például a Montreaux Jazz Fesztivál, a londoni iTunes fesztivál, ahol Valerie June-nal játszott közösen, de olyan előadókkal is osztozott már a színpadon, mint a Thievery Corporation, Bonobo vagy Erik Truffaz.
A Live Act formációban Barabás szólóban adja elő loop station-re, trombitára és billentyűkre írt szerzeményeit, amik templomtérben először a 2019-es Öt Templom Fesztiválon szólaltak meg. A hol meditatív, hol elektronikus hangzásra utaló kompozíciók egy sajátos zenei világot teremtenek és különleges párbeszédbe elegyednek a templom akusztikájával.

 

186908587_4714711848545216_3518179051363031983_n.jpgMájus 16-án este 18 órakor a világhírű Szent Efrém férfikar adott koncertet templomunkban. A műsor címe: “Emeljük fel szívünket” – ez a keresztény istentiszteletek legalapvetőbb mozzanata, motívuma. A bizánci rítusú liturgiában és zenében is nagy hangsúlyt fektetnek a felemelendő szívre – elfogadjuk, hogy nem mindent érthetünk meg ésszel, de a megértés mellett az éppolyan fontos az érzés, a szív. A Szent Efrém Férfikar műsorára hatványozottan igaz, hogy nem megérteni kell az elhangzó műveket – elég ha hagyjuk, hogy a szívünkre hassanak.

Az eseményekről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Fotó: Öt Templom Fesztivál facebook oldal

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel.