Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt Templom Fesztivál Győr-Újvárosban

2013.05.17

 

 

Van Győr-Újvárosban egy utca, ahol öt templom fér meg egymás mellett: a kupolájáról messziről felismerhető zsinagóga, a torony nélküli, copfstílusú Evangélikus Öregtemplom, egy református, Győr második legnagyobb temploma a katolikus és egy görög katolikus templom. És van Győrben egy fesztivál, amit 2006 óta minden évben megrendeznek: az Öt Templom Fesztivál. Az immáron 7. éve megrendezendő fesztivál keretében a Győr-Újvárosi Szent József, Urunk színeváltozása-plébániatemplomban is színes programokkal várták az érdeklődőket.

Május 9-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a fesztivál történetében először a Kossuth utca elején levő Nepomuki Szent János-kápolnánál – amely az újvárosi plébániánkhoz tartozik – zenés áhítat kezdődött Oltári dudaszó címmel. Ágoston Béla és Mizsei Zoltán duójának fesztiválnyitó térzenéjén egyházi népénekek, középkori és reneszánsz darabok, duda-improvizációk hangzottak el, amelyet a kápolna köré gyűjt emberek nagy tapssal viszonoztak.

Május 10-én, pénteken Székely Zoltán művészettörténész a fesztivál alatt sorra járta a házigazda templomokat, hogy az érdeklődőket a helyszínen ismertesse meg azok történetével, építészeti, képzőművészeti értékeivel. A templomtörténeti előadás előtt az érdeklődők Janik László színművész tolmácsolásában meghallgathatták egyik szent pápánk hitbeszédét. Ezután elsőként templomunkban tartott 15 órakor előadást Székely Zoltán, ahol az érdeklődők sok érdekességet megtudhattak templomunk és városrészünk történelméből. Többek között azt, hogy az evangélikusok 1705-ben épített temploma mellett, (melyet 1749-ben az újvárosi katolikusok megvásároltak, és Szent József tiszteletére szentelték fel, mint Újváros második templomát) állhatott a valamikori Nagyboldogasszony-kápolna. A feljegyzések szerint e Boldogasszony-kiskápolna megsemmisült, de oltárköve valószínűleg a mai templomunk egyik mellék-kápolnánk oltárába van beépítve. A történelmi előadást követően templomunktól indulva, Dimény Gábor építész a városrészt bemutató sétáin Újváros épített és történeti értékeire hívta fel túratársai figyelmét, valamint bejárták az újvárosi rehabilitáció alatt álló felújítandó házakat.

Május 11-én, szombaton 17 órakor templomunk előcsarnokában a játékos Lénárt András saját mikrokozmoszának deszkáin, apró bábokkal játszott egy pici asztalon. A Mikropódium bábszínház, Con Anima című bábelőadását számos nemzetközi fesztiválon sikerrel mutatták be.

Május 12-én, vasárnap Urunk mennybemenetelének ünnepén győr-újvárosi nagytemplomunk teljesen megtelt. A délelőtti ünnepi szentmisén a fesztivál alkalmából immáron második alkalommal, gregorián és polifónikus művek csendültek fel. Plébánosunk, Zsebedics József köszöntötte a nagy számban megjelent híveket, valamint Mizsei Zoltán urat, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárát. Mizsei Zoltán előzőleg egyházzenei workshopot tartott, melynek végén a résztvevő Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola kórusa énekelt a szentmisén. A szertartáson magyar és latin gregorián énekek mellett John Sheppard angol reneszánsz zeneszerző többszólamú ordináriumai hangzottak el. A szentmise végén plébánosunk köszönetet mondott a résztvevő kórusnak és Mizsei Zoltán tanár úrnak, hogy ünnepélyesebbé és lelkileg felemelővé tették énekükkel a legszentebb áldozatot.

Május 14-én, hétfőn a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Általános Iskola nagy sikerű koncertjére került sor. A hangversenyen a Bartók Kicsinyek Kórusa, a Bartók Gyermekkar és a Richter János Vonószenekar kápáztatták el lélekemelő muzsikájukkal a közönséget, amely szépen lezárta templomunkban az Öt Templom Fesztivál keretében történő programsorozatot.

Szöveg és fotó: Horváth Csaba

 

 

Az ünnepi  szentmiséről készült videó, amelyen gregorián és polifónikus művek hangzotta fel.

 

 

A programsorozatról készült fotóriport megtekintehető itt.