Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt Templom Fesztivál tizedszer Győr-Újvárosban

2015.05.10

Képtalálat a következőre: „öt templom fesztivál”Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál. Öt különböző felekezet temploma, melyek együtt váltak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Példájaként annak, hogy Magyarország, ezer éve itt, Európa közepén elfogadó, toleráns nemzet, ahol jó szomszédként, szimbiózisban él évszázadok óta egyetlen utcában öt európai vallás egy-egy gyülekezete. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Karzat Színház Nonprofit Kft. szervezésében, idén már tizedik alkalommal várja vendégeit különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendékhangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal az Öt Templom Fesztivál. 2015. május 7-11. tartó fesztivál keretében a Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása plébániatemplomban is szép programokkal várták az érdeklődőket.

A fesztivál második napján május 8-án, templomunkban 18 órai kezdettel a Schola Academica kórus lépett fel, akik az egyházi kalendárium jeles napjaiból, így Szent József, Szent Márk, Szent Péter-Pál ünnepeihez kapcsolódóan válogatták ki a legszebb gregorián énekeket, többszólamú reneszánsz kórusműveket, és Istvánffy Benedek győri barokk zeneszerző műveiből is válogattak. A koncert után Balogh Piusz atya O. praem lélekemelő ünnepi húsvéti vesperást tartott. A zenei szolgálatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének hallgatói végezték. 

Szintén ezen a napon kezdődött meg Győr-Újvárosban a Magyar Egyházzenei Társaság XII. Kongresszusa. A társaság általános programja a különféle felekezetek liturgiai és egyházzenei értékeinek felmutatása és megismertetése. A 2015. május 8-10-ig tartó kongresszus kíválóan hozzájárult az Öt Templom Fesztivál hasonló törekvéseihez. 

Május 9-én 18 órai kezdettel, az "Improvizáció művészete" -címmel adott orgonakoncertet a méltán híres és elismert Fassang László orgonaművész. Öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy Művész Úr elvállalta a nem mindennapi kihívást és ezen az estén felébresztette csipkerózsika-álmából templomunk felújításra váró, több mint 150 éves különleges hangszerét, melyet az ország egyik legértékesebb orgonái közé sorolnak.

Valószínűleg sok hívő emlékezetében megmarad a május 10-i vasárnap tartott délelőtti méltóságteljes, ünnepi latin nyelvű szentmise, melyre templomunkban került sor az Öt Templom Fesztivál szervezőinek köszönhetően. A legszentebb áldozatot Balogh Piusz O. praem. a Magyar Egyházzenei Társaság elnöke mutatta be. A szentmise zenei szolgálatát a budapesti Capella Theresiana kórus tette ünnepélyessé, akik gregorián és reneszánsz kórusművekkel emelték a szentmise fényét. József atya a szentmise végén köszönetet mondott Piusz atyának a szép szentmiséért, a résztvevő Theresiana kórusnak a szép zenei szolgálatért. Egyben köszönetet mondott mindenkinek, aki a szép vasárnapi szentmise szervezésében részt vett. A szentmise után az Egyházzenei Társaság kongresszusának záróprogramja következett, melyet Balogh Piusz O. praem a társaság elnöke, és Kocsis Fülöp görög-katolikus érsek-metropolita szavai zártak, majd a kongresszuson részvevők a Te Deummal adtak hálát a 3 napos bensőséges keretek között lezajlott kongresszusért.

Május 11-én hétfőn a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Bartók Béla Ének- Zenei Általános Iskola kórusainak műsorát láthatták, hallhatták az érdeklődő szülők, rokonok és érdeklődők. A műsor zenei sokszínűsége és a gyermekek lelkes, őszinte előadása méltó zárása volt templomunkban az idei 10. jubileumi Öt Templom Fesztiválnak.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt.

Horváth Csaba

Kép: H. Cs, Halmy Fanni

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel! (gyorujvarosiplebania.eoldal.hu)