Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt Templom Fesztivál tizenkettedszer Győr-Újvárosban

2017.05.25

2017. május 11. és 15. között tizenkettedik alkalommal nyitották meg kapuikat Győr-Újváros templomai, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül lássanak vendégül mindenkit az Öt Templom Fesztivál öt napjának változatos programjain. Ezen a fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van lelki hangulat és áhítat, ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével.

Képtalálat a következőre: „öt templom fesztivál”

 

Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet egyenként is különleges temploma, melyek együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen egyetlen utcában, békében egymás mellett állva, évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit. A fesztivál a napokban nyerte el az Európai Fesztiválminősítési program, az EFFE kitüntető elismerését, és használhatja a következő két évben az EFFE logóját kiemelkedő európai fesztiválként.

 

Az idén is színes Öt Templom Fesztivál alatt a Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása plébániatemplomban is szép programokkal vártuk az érdeklődőket:

 

ÖT TEMPLOM FESZTIVÁL fényképe.Május 12-én, pénteken 20 órakor a Voces Aequales: Apokalypsis című zenei áhitatára került sor templomunkban. A koncert anyaga egy ezredvégi lemeztrilógia első része. Ihletője Albrecht Dürer ötszáz éves metszetsorozata, mely a bibliai Jelenések könyvének illusztrációja. A képekhez nagy reneszánsz művek, gregorián tételek, és az együttes megrendelésére, Sáry Bánk által komponált kortárs darabok kapcsolódnak. E három réteg teljesíti be a tematikus koncepciót.
 
A Voces Aequales Azóta Magyarországon és szerte Európában koncerteznek. Az együttes nem csak a művek értő megszólaltatását tűzte ki célul, hanem programjaival minden alkalommal a zeneivel párhuzamosan egy általánosabb üzenet tolmácsolására is vállalkozik.
 
 
Az együttest alkották: Bárány Péter: kontratenor, Gavodi Zoltán: kontratenor, Gyulai Csaba: tenor, Koncz András: bariton, Mizsei Zoltán: bariton, Demjén András: basszus

 

ÖT TEMPLOM FESZTIVÁL fényképe.Május 12. pénteken 21:30-től a Kossuth utca elején levő Nepomuki kápolnánknál Mikropódium: Con Anima című előadására került sor. A játékos saját mikrokozmoszának deszkáin, saját teremtett világának és különleges technikájának színházi keretei között apró bábokkal játszik egy pici asztalon. Becketti mozaikok sora bontakozik ki a sötétből, rajzolódik ki a pergő homok alól. Különös ásatás ez a lélek mélyére, a világ kezdeteiről.
 
A valóban szép és elgondolkodtató produkciót rendezte, tervezte és előadta: Lénárt András

 

ÖT TEMPLOM FESZTIVÁL fényképe.Május 13. szombaton 17 órától a Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendék hangversenyére került sor templomunkban, ahol nagyon ígéretes és örvendetes produkciókat hallhattunk. A koncertet szerkesztette: Felsmann Adrienn

Ugyanaznap este a Mikropodium: Con Anima című előadás ismétlése volt megtekinthető a Nepomuki kápolnánál.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Képek: Öt Templom Fesztivál facebook oldala

 

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!