Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pünkösdhétfőn a világháborús hősökre emlékeztek Győr-Újvárosban

2016.05.16

Győr-Újvárosban május 16-án, pünkösdhétfőn a szentmisére hívó harangok ezúttal az újvárosi világháborús hősök emlékére szóltak. A délelőtti ünnepi szentmisét, a Győr-újvárosi első és második világháborúban elhunyt újvárosi hősökért mutatta be plébánosunk, Zsebedics József c. kanonok.

 

Az immáron ötödik alkalommal megrendezett eseményt azzal a hagyományteremtő céllal tűzte ki a egyházközség, valamint az egykori újvárosi részönkormányzat, hogy együtt emlékezzünk a világháborús újvárosi hősökre. József atya a szentmise elején köszöntötte a híveket és Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő urat. Majd megemlítette, hogy ez a nap Nepomuki Szent János emléknapja is, akinek a tisztelete igen nagy Újvárosban: mellékoltárt is állítottak az újvárosi ősök a tiszteletére, valamint az újvárosi elején fekvő Nepomuki kápolna is az ő nevét viseli. A plébános kérte, hogy kérjük az ő áldott közbenjárását a papokért valamint, hogy a Nepomuki kápolna minél előbb fel legyen újítva, mert nagyon rossz állapotban van.

A város vezetése nevében a szentmisét megtisztelte jelenlétével Szeles Szabolcs Győr-szigeti képviselő, aki a szentmise végén a himnusz eléneklése után megemlékező beszédében kiemelte, hogy ennek a megemlékezésnek már nagy hagyománya van Újvárosban. Kitért arra, hogy amikor a hívő ember betér templomunk előcsarnokába két táblát figyelhet meg, amelyek az újvárosi hősök névtáblái. A táblákon nevek vannak, a nevek mögött emberek, családok és sorsok húzódnak meg: újvárosi emberek, újvárosi családok. Majd elmondta, hogy vannak hősök akik ismertek, mint a templomunk emléktábláin szereplő nevek, és van sok millió ismeretlen ember, akikről nem tudunk semmit sem. A képviselő megjegyezte, hogy a magyar hősök emléknapját minden év utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni. A szocialista Magyarországon e napot nem ünnepelték. A Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította. Hozzátette, a magyar történelem sok hősben bővelkedik: gondoljunk csak a honfoglaló magyarokra, a Rákóczi és a '48-as szabadságharcosokra, az I. és II világháború vagy épp az '56-os forradalom és szabadságharcosokra. A hős magyarok minden korban kiálltak az igazságért a szabadságért, és sokszor a legnagyobb harcot is vállalták a túlerővel szemben. Nekik köszönhetjük, hogy ma itt állhatunk és magyarul, magyarként tiszteleghetünk előttük. Az ünnepi beszéd elhangzása után a pap, az asszisztencia, a képviselő úr és a hívek a hősök emléktábláihoz vonultak ahol képviselő úr megkoszorúzta a hősök emléktábláit. A méltó megemlékezés a magyar szózattal és a Boldogasszony Anyánk énekkel zárult.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Fotó: Bálint István

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!