Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendalapító atyáikra emlékeztek a Győr-újvárosi szervita nővérek

2016.02.17

2016. február 17-én, Katolikus Egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő Szervita Rend 7 szent rendalapítójára emlékezik. Február 14-én vasárnap és 17-én, szerdán a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a Szervita rendalapító atyákról.

 
 
Február 14-én, vasárnap délután a győri szervita nővérek, a győri szervita világi rend és a skapuláré társulat tagjai közös szentmise keretében adtak hálát ezen a szép ünnepen. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Bogisich Ferenc O.S.S.M atya, a Szervita Világi Rend nemzeti asszisztense mutatta be. Ferenc atya homíliájában Jézus és a Szűzanya hívó szavukra hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a hét szent atya is mindent elvetve követték Jézust, hogy az ő szent Anyja által éljék meg az Istentől kapott hivatásukat. A hét szent atya példa a mai kor emberének, akik mertek elköteleződni a jó ügyért és az Isten országáért. A szentmise után közös szeretetvendégségre került sor.
 
 
Február 17-én, szerdán a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmisét főtisztelendő Gyökér Gyula atya mutatta be a szerviták kápolnájában, melyet egykoron Boldog Apor Vilmos püspök szentelt fel. A szentmisén szép számban vettek részt az újváros és környékéről érkező hívek is. A két nagy ünnepen a nővérek kihelyezték tiszteletadásra a hét szent rendalapító ereklyéit is, így kérve közbenjárást, annak elkötelezett egyházi és világi tagjaira és mindazokért akik a fájdalmas Szűzanyát tisztelik.
 
Képeink a szerdai ünnepről készültek, mely megtekinthető itt.
 
*

A szervita rend alapítóiról

1233. augusztus 15-én hét gazdag és tekintélyes firenzei polgár a Szent Szűz hét fájdalmának tiszteletét ápoló társulást hozott létre. Alázatosan a Senario hegyén (Montesenario) remete életbe vonultak, itt főleg a Boldogságos Szűz Máriát tisztelték. 1240 nagypéntekjén a Szűzanya jelenésben szólította fel őket rendalapításra, Szent Benedek Regulája alapján létrehozták Szűz Mária szolgáinak rendjét, a szervita rendet. Az első kolostoruk Firenzében alakult meg, majd Sienában, Pistojában, Arezzoban és más városokban is gyorsan közösségek alakultak. XI. Benedek pápa hagyta jóvá rendjüket 1304. február 11-én. XIII. Leó pápa a hét alapítót 1888-ban szentté avatta, és ezt az ünnepet rendelte. A liturgikus reformig az alapítást február 12-én ünnepeltük. Akkor az ünnep átkerült az egyik alapító, Alessio Falconieri halálának napjára. Ő 110 évesen. 1310-ben hunyt el, egyedül élte meg a rendalapítók közül a pápai jóváhagyást. Példájuk: A Szent Szűz tisztelete Jézus tiszteletéhez vezet minket!

 
Horváth Csaba
 
Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!