Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendalapító atyáikra emlékeztek a győri szervita nővérek

2017.02.21

DSCN8576

2016. február 17-én, Katolikus Egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő Szervita Rend 7 szent rendalapítójára emlékezik: Szent Bonfiglio, Bonagiunta, Manetto, Sostegno, Amadio, Uguccione, és Alessio-ra.

 

A hét szentet a Szűzanya egy olyan korban indította útra, amikor az Egyház újból ráeszmélt a Vita Apostolica, az Apostoli Egyház eszményére. Ennek szellemében szó szerint és válogatás nélkül akarták követni az evangéliumot, mint Szent Ferenc. Miután rátaláltak a ,,drágagyöngyre'', az Apostolok Cselekedeteinek egyházát vették példaképül, s szegénységben és felebaráti szeretetben akartak élni.

 

 

Február 19-én, vasárnap a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a Szervita rendalapító atyákról.
 

DSCN8573Vasárnap délután a győri szervita nővérek, a győri szervita világi rend és a győri skapuláré társulat tagjai közös szentmise keretében adtak hálát ezen a szép ünnepen. Az ünnepre sokan hívő jött el Győr-Újvárosból és Szigetből is.  A legszentebb áldozatot főtisztelendő Bogisich Ferenc O.S.S.M atya, a Szervita Világi Rend nemzeti asszisztense mutatta be. Ferenc atya homíliájában a rendalapítók érdemeit méltatta. Felhívta a figyelmet, hogy ez a hét gazdag kereskedő mindenét elhagyta, hogy Jézusnak és a Szűzanyának engedelmeskedve a Krisztusi szegénység mellett másokat szolgálva éljenek. 

A prédikáció végén egy szép eseményre került sor: az újvárosi plébániánkról Babos Tímeának volt a világi rendi befogadása. Ez a szervita világi rendbe való felvétel első állomása. Tímea testvérünk kifejezte szándékát a győri világi rend elöljárójának, a szervita lelkiség mélyebb megismerésére, és elkötelezte magát a világi rendbe vezető úton.

A szép esemény után közösen énekeltük el a szervita himnuszt.

A szentmise végén agapéra várták a nővérek a megjelent híveket, és a világi rendi tagokat.

 

*

A szervita rend alapítóiról:


Képtalálat a következőre: „szervita rend”1233. augusztus 15-én hét gazdag és tekintélyes firenzei polgár a Szent Szűz hét fájdalmának tiszteletét ápoló társulást hozott létre. Alázatosan a Senario hegyén (Montesenario) remete életbe vonultak, itt főleg a Boldogságos Szűz Máriát tisztelték. 1240 nagypéntekjén a Szűzanya jelenésben szólította fel őket rendalapításra, Szent Benedek Regulája alapján létrehozták Szűz Mária szolgáinak rendjét, a szervita rendet. Az első kolostoruk Firenzében alakult meg, majd Sienában, Pistojában, Arezzoban és más városokban is gyorsan közösségek alakultak. XI. Benedek pápa hagyta jóvá rendjüket 1304. február 11-én. XIII. Leó pápa a hét alapítót 1888-ban szentté avatta, és ezt az ünnepet rendelte. A liturgikus reformig az alapítást február 12-én ünnepeltük. Akkor az ünnep átkerült az egyik alapító, Alessio Falconieri halálának napjára. Ő 110 évesen. 1310-ben hunyt el, egyedül élte meg a rendalapítók közül a pápai jóváhagyást. Példájuk: A Szent Szűz tisztelete Jézus tiszteletéhez vezet minket!

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.
 
 

Horváth Csaba
 
Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!