Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendalapító atyáikra emlékeztek az újvárosi szervita nővérek

2020.02.16

dscn6004.jpg

2020. február 17-én, Katolikus Egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő Szervita Rend 7 szent rendalapítójára emlékezik: Szent Bonfiglio, Bonagiunta, Manetto, Sostegno, Amadio, Uguccione, és Alessio-ra. Az ünnephez kötődően február 16-án vasárnap délután a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a Szervita rendalapító atyákról.
 

A nővérekkel együtt ünnepelt a győri szervita világi rend és a győri skapuláré társulat tagjai. Az ünnepre sokan hívő jött el Győr-Újvárosból és Szigetből is.  A legszentebb áldozatot főtisztelendő Mag Tamás Losonci (felvidék) káplán mutatta be. A zenei szolgálatot Horváth Csaba kispapunk látta el, aki jelenleg a Brenner János Hittudományi Főiskola másodéves papnövendéke.

img_6866.jpg

Az ő meghívására két kispaptársa (Licz Csaba Zsolt és Rákos József) látta el az asszisztenciát, akik jelenlétükkel emelték az ünnep fényét. A szentmisére a nővérek kihelyezték az oltárra a hét szent atya csontereklyéjét.

A szentmise elején Tamás atya megáldotta a hét szent atyáról készült festmény másolatát, melyet a szervita rend római generálisa ajándékozott a győri közösségnek.
A főcelebráns homíliájában Mária "nyolcadik fájdalmáról": a mi bűneinkről, Istentől való elfordulásunkról, valamint hitünk szerepéről elmélkedett. Mária hittel rábízta magát a Gondviselésre. Hittel fogadta az Úr akaratát, ahogy Fia elvesztését is. Mert tudta, hogy Fia, halálával újjá alkot mindent. Jézus bennünket is új emberré akar alkotni... mennyire vagyok nyitott erre az Istenre, és az Ő édesanyjára? A 7 szent atya is Mária által akartak eljutni Jézushoz. Felajánlották magukat az Égi Nagyasszonynak... Mi is felajánlottuk 
már Máriának magunkat, családunkat, barátainkat?

dscn5982.jpgMária példájára a 7 szent atya is a szeretet szolgálatban látták meg életük értelmét. Nekünk is saját életállapotunkban kell megvalósítani Isten és ember szolgálatát.
Ehhez kellő hit kell. A hitet be kell fogadnunk és tettekké kell váltani. Máriában az élő Isten  növekedett és vett lakást... Jézus is megköveteli a hitben való növekedést, hogy még nagyobb hatást tudjon bennünk kifejteni.

Istennek szüksége van sebeinkre, mert ezáltal tudja megmutatni azt, hogy szeret minket...mennyire vagyunk nyitottak, hogy Isten megmossa sebeinket és azokat be is kötözze? - zárta gondolatait Tamás atya.

Az ünnepi gondolatok után következett a Szervita Világi Rendi tagok ígéretének megújítása, majd a szervita himnusz éneklése. A lélekemelő szentmise végén Tamás atya a hét szent atya-ereklyével áldotta meg a szép számban megjelent híveket.

*

A szervita rend alapítóiról:


dscn6020.jpg1233. augusztus 15-én hét gazdag és tekintélyes firenzei polgár a Szent Szűz hét fájdalmának tiszteletét ápoló társulást hozott létre. Alázatosan a Senario hegyén (Montesenario) remete életbe vonultak, itt főleg a Boldogságos Szűz Máriát tisztelték. 1240 nagypéntekjén a Szűzanya jelenésben szólította fel őket rendalapításra, Szent Benedek Regulája alapján létrehozták Szűz Mária szolgáinak rendjét, a szervita rendet. Az első kolostoruk Firenzében alakult meg, majd Sienában, Pistojában, Arezzoban és más városokban is gyorsan közösségek alakultak. XI. Benedek pápa hagyta jóvá rendjüket 1304. február 11-én. XIII. Leó pápa a hét alapítót 1888-ban szentté avatta, és ezt az ünnepet rendelte. A liturgikus reformig az alapítást február 12-én ünnepeltük. Akkor az ünnep átkerült az egyik alapító, Alessio Falconieri halálának napjára. Ő 110 évesen. 1310-ben hunyt el, egyedül élte meg a rendalapítók közül a pápai jóváhagyást. Példájuk: A Szent Szűz tisztelete Jézus tiszteletéhez vezet minket!

 

Szöveg-kép: Horváth Csaba

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!

img_6865.jpg

 

dscn5970.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5974.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5979.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5983.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5993.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5994.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5995.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5996.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5998.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn5999.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_6870.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn6004.jpg

dscn6012.jpg

 

 

 

 

 

 

dscn6018.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn6019.jpg