Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Simor János püspök emléktáblájának felszentelése Győr-Szigetben

2013.08.23

 A Győr-Szigeti egyházközség búcsú-ünnepéről készült beszámolót mi is közreadjuk.  

 

Augusztus 16-án, Szent Rókus ünnepén a győr-szigeti plébániatemplom felszentelésének 301. évfordulóját ünnepeltük. A 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisére dr. Pápai Lajos megyéspüspök érkezett Juhos Imre spirituális kíséretében. A hívek nevében Pilikta Rudolf, az egyházközség világi elnöke köszöntötte. Megyésfőpásztorunk prédikációjában Szent Rókust állította elénk. E nap azért is emlékezetes számunkra, mert 200 éve született templomunk, városunk és egyházmegyénk nagy püspöke, Simor János, a későbbi esztergomi érsek, bíboros, hercegprímás.

Simor János nagyon fiatalon, tele energiával Győrött kezdte meg püspöki szolgálatát. Nevét beírta az akkori Sziget község történelmébe is, hiszen sokat tett érte. 1862-ben a Szatmári Irgalmas Nővérek zárdáját alapítja a később megszűnt kórházzal, óvodával és leányiskolával. Mint a templom kegyura 1864-ben a hatvan éve torony nélküli plébániatemplom bejáratához kőből tornyot építtet. Címere még ma is hirdeti a nagy püspök emlékét. A templom felszentelésének 300 éves évfordulójára külsőleg-belsőleg megújult az épület. Önkormányzati képviselőnk, Szeles Szabolcs hathatós közbenjárására a város egy mutatós teret alakított ki előtte. Ezzel megkezdték a régi park felújítását. Nagy Tamásnak, a győr-szigeti egyházközség képviselő-testülete tagjának javaslatára pedig, melyet magáévá tett az egyházközség, Győr városa emléktáblát készíttetett Simor János püspök emlékére, melyet a plébánia falán helyeztünk el.

A szentmise után a templomban Nemes Gábor, az egyházmegye levéltárosa tartalmas előadásban ismertette a nagy püspök életét, győri és szigeti munkásságát. Az előadásból egy egészen új képet kaptunk róla. Az előadás után körmenetben a plébánia elé vonultunk, és ott megkezdődött az ünnep harmadik része: a tábla átadása és megáldása. Nagy Tamás képviselő felkérte Simon Róbert Balázs alpolgármester urat a tábla átadására, majd megyésfőpásztorunkat ennek megáldására. Az emléktábla így azt is hirdeti, hogy jó az összefogás a város vezetése és az egyházközség között. A tervezési és kivitelezési költségeket Győr városa vállalta. Az emléktábla égetett, festett kerámiából készült Sándor József Péter tényői műhelyében. A város nevében Simon Róbert Balázs alpolgármester és Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő koszorút helyezett el a kép alatt a plébánia falán.

Az ünnepség végén Zsebedics József plébános köszönetet mondott a sok munkáért, fáradozásért név szerint a következőknek: Sándor József Péter alkotónak, Pál Béla tervezőnek, Horváth István ügyintézőnek, Füke Péter engedélyezőnek, valamint Szeles Szabolcsnak, aki oroszlánrészt vállalt ebben, nélküle nem jött volna létre a mai szép és lélekemelő délután.

Az ünnepséget szeretetvendégség követte a plébánián, melyre minden megjelent meghívást kapott. Itt megismerhették jobban egymást is a megjelentek, jól elbeszélgethettek az ünnepről, Győr-Sziget sorsáról és fejlődéséről. A szeretetvendégség előkészítését, megrendezését köszönjük a Szalkai házaspárnak, Évának és Pistának, a jó és ízes süteményeket pedig a szigeti adakozó háziasszonyoknak.

Zsebedics József
Fotó: M. Poós Gizella

Forrás: gyor.egyhazmegye.hu