Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent István diakónus napi nagymise Győr-Újvárosban

2012.12.26

 December 26-án szerdán az Egyház, Krisztus első vértanúját Szent István diakónust köszönti. Győr városa és templomunk közössége méltán érzi magáénak ezen ünnepet, hiszen Szent István diakónus Győr városának védőszentje. 

Szent István egyházunk első vértanúja. Az apostololok által kiválasztott hét segítő szerpap egyike. Krisztus nevéért kövezték meg, a szeretet-szolgálatban eltöltött ifjú életét bátor tanúságtétellel koronázta meg. A reá zúduló kövek között nyerte el a győzedelmi koszorút, hitünk első vértanújaként. A hittérítők és a papságra készülők pártfogója.  

A délelőtti ünnepi szentmisén köszöntötték az újvárosi hívek Szent István diakónust. A legszentebbb áldozatot Zsebedics József c. kanokok, plébános mutatta be. Homíliájában elmondta, hogy templomunkban azért található meg a fő oltáron Szent István diakónus nagy-szobra és a város címere, mert akkoriban templomunk építését a város kegyura fizette. Ezért helyezték  el a város címerét templomunkban, ami a főhajó fölött van a mai napig. A homília végén plébánosunk Szent István diakónus közbenjárását kérte plébánia-templomunkra és városunkra.

Az eseményről készült képeket megtekintheti itt.

Horváth Csaba

Kép: Kránitz Tihamér