Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent László ünnep Győr-Újvárosban

2017.07.03

2017. július 2-án, az évközi idő 13. vasárnapján templomunkban nem mindennapi eseményre került sor. Ugyanis ezen a vasárnapon a  délelőtti szentmise előtt mutattuk be a híveknek azt a Szent László emlékplakettel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa áldott meg a lengyel nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából.

 

 

Győr-Újvárosi templomunkban a szentmise elején megemlékeztünk Szent László királyunkról. Zsebedics József c. kanonok-plébános úr Szent László alakjáról beszélt, majd Horváth Csaba templomsegítő beszélt a Szent László évről, külön kiemelve a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Lengyel-Magyar nemzeterősítő kezdeményezését, miszerint a Ferenc pápa áldásával útra indított Szent László láng bejárja a lovagkirály életéhez köthető helyeket. Horváth Csaba e szép gondolatot a betlehemi lánghoz hasonlította, amely a békét és a szeretetet szimbolizálja, úgy a Szent László láng is a két nemzet évszázadokon átívelő egységét, szeretetét jelképezi.

 

 

A beszédet követően a szót Varga András a plébániai Tanácsadó Testület elnöke vette át, aki Bálint István templomatyával együtt vette át június 17-én, a budapesti Polónia napon a Szent László lángot a Szent István bazilikában. Beszédében kiemelte a budapesti Polónia ünnepség programjait, illetve azt, hogy az országban csak öt település kapott ilyen gyönyörű olajgyertyát, Győrből pedig csak az újvárosi plébánia.

Ezután József atya meggyújtotta a szép Szent László olajgyertyát, majd a hívek a lovagkirály közbenjárását kérték hazánkért, nemzetünk felvirágoztatásáért.  

 

 

A szép esemény a legszentebb áldozattal folytatódott tovább. A szentmisén ősi Szent László énekeket énekeltünk ismerős népi dallamokon, amely nagyon lélekemelő volt. 

 

A szentmise ordináriumaként pedig felhangzott a Győri Egyházmegyében különösen is ismert Halmos László Magyar miséje, aki idén húsz éve hunyt el.

 

József atya a szentmise végén hirdette ki, hogy a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 8-án, ünnepi szentmise keretében örökíti meg templomunkban emléktáblával, hogy 77 évvel ezelőtt, 1940. január 21-én, a lengyel katonák énekkara és a Palestrina kórus ünnepi hangversenyt adtak Halmos László és Zawadzki Mariann főhadnagy vezényletével. Az emléktáblát Lebó Ferenc szobrászművész készíti el.

A lélekemelő szentmise a himnusz és a Boldogasszony anyánk című énekekkel zárult.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Horváth Csaba

Fotó: Bálint István

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!

 

*

 

Ferenc pápa május 31-én, szerdán az általános kihallgatás keretében fogadta Rómában a Szent László-év tanácsadó testületének és az Országos Lengyel Önkormányzatnak a tagjait, és megáldotta a Szent László-lángot. A Szent László gyertyaláng-ereklyetartót,  Lebó Ferenc győri szobrászművész készítette el a Szent László-év tiszteletére  a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére, az országos lengyel önkormányzat támogatásával. 

Ferenc pápa a kihallgatáson megáldotta a Magyarországon élő lengyel közösség önkormányzata által elindított Szent László-lángot, amely a tervek szerint idén bejárja a lovagkirály nevéhez kötődő kárpát-medencei és lengyelországi helyeket.


Nemsokkal később az Országos Lengyel Önkormányzat szervezésében június 17-én Budapesten megünnepelték a Magyarországi Lengyelség Napját, megtartották a Polónia Napot. A Szent István Bazilikában celebrált szentmise után Győr-Újváros, Nagyvárad, Nyitra, és Székelyföld képviselői átvették a nemrég a Vatikánban Ferenc pápa által megáldott olajgyertyákat is, amelyek Szent Lászlóhoz köthető emlékplakettek díszítenek.