Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent rendalapítóikra emlékeztek a győri szervita nővérek

2018.02.27

dscn0128.jpg2018. Február 17-én egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő szervita rend hét szent rendalapítójára emlékezik: Szent Bonfiglio, Bonagiunta, Manetto, Sostegno, Amadio, Uguccione és Alessio szerzetesekre. A szerviták, Szűz Mária Szolgái (latinul Ordo Servorum Mariae, OSM) egy klerikus férfi szerzetesrend. Nemsokkal megalakult a rend női ága is.

Ezen alkalomból a városrészünkben élő és működő szervita nővérek a hálaadó ünnepi szentmisét újvárosi rendházuk kápolnájában ünnepelték meg 2018. február 18-án vasárnap délután. A legszentebb áldozatot Bognár István atya városplébános, püspöki irodaigazgató mutatta be. A szentmiseén nemcsak az újvárosi hívek, hanem a győri szervita világi rend tagjai, illetve a skapuláré társulat tagjai is részt vettek.

Plébános úr homíliájában kiemelte, hogy a 7 szent atya jómódú firenzei kereskedők voltak, akik abban a korszakban amikor éltek mindenük meglehetett ami egy gazdag embernek lehetett. Ők mégis másra vágytak. Hátrahagytak mindent azért hogy Istent és embertársaikat szolgálják a Szűzanya példája nyomán. Őrültnek nézték őket, de ők nagyon is tudták, hogy az evangéliumi szegénységben rátalálhatnak Krisztusra, aki után vágyakoztak. 

A szentmise a pápai és szervita himnusszal zárult, majd a nővérek agapéra hívták a megjelent híveket.

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

*

Képtalálat a következőre: „szervita rend”A hét szent atyáról: Valamennyien Firenzében születtek a 12. század végén, kereskedők voltak. Miközben Firenzében 1220 után a császárpárti welfek és a pápapárti ghibellinek háborúztak, ők 1233-ban beléptek a bűnbánó testvérek („fratres de poenitentia”) közé, majd megalapították a szerviták rendjét. Valószínűleg Veronai Szent Péter domonkos szerzetes ajánlotta nekik a Szűz Mária Társasága, illetve a Szűz Mária Szolgái nevet, melyet 1245-től oklevelek említenek. Az ágostonos regula szerint éltek, fekete rendi ruhát viseltek. A társulás 1255-ben kapott pápai jóváhagyást. Az új rend megerősödéséhez és elterjedéséhez nagyban hozzájárult 1250-ben Capocci bíboros dekrétuma, amely a szervita elöljáróit fölhatalmazta arra, hogy a kiközösített II. Frigyes császár párthíveit föloldják a kiközösítés alól, ha felöltik a rendi ruhát. Ezért sok német lovag belépett az új közösségbe. Magyarországon első házukat 1644-ben Lorettom (Sopron vármegye) mellett alapították. 1687-ben Egerben, 1689-ben Pesten (a váci kapu melletti török mecsetet kapták meg) nyitottak kolostort.

A rendről bővebben itt.

Horváth Csaba

Fotó: Borcsikné Jánosy Rita, H. Cs.

 

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!