Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent Rókus példája ma is időszerű -Búcsút ünnepelt a Győr-szigeti egyházközség

2021.08.18

9133044dsc781021920px.jpgAugusztus 16-a a győr-szigeti Szent Rókus templom búcsúja. Az eseményhez kapcsolódóan az egyházközség és az Egészséges Nemzedékért Alapítvány tartott megemlékezést a Simor János téren, a Milleniumi Emlékkeresztnél.
Ennek az ünnepségnek már sok évtizedes hagyománya van – mondta bevezetőjében dr. Schmidt Péter szervező, akinek közel száz éve nagyapja kezdeményezte az elsőt, majd néhány évtized szünet után, a rendszerváltás óta ő folytatja.

Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szent Rókus áldozatos munkájáról szólt. Rókus az orvosok és a pestisből kigyógyultak védőszentje. A XIV. században élt ferences szerzetes pénzzé tette örökségét, hogy a szegényeket és a betegeket ápolhassa, nem törődve azzal, hogy maga is megfertőződhet. Ez be is következett, de legyőzte a kórt. Az államtitkár Szent Rókus tevékenységét párhuzamba állította a koronavírus-járványban helytálló egészségügyi dolgozókkal, valamint mindazokéval, akik a szükség idején a helyükön voltak.

szent_rokus_bucsu-25.jpgSzéles Sándor kormánymegbízott bibliai példákkal világított rá, mennyire fontos, hogy meghalljuk Isten hívó szavát az életünkben és minden sértődés, harag, csalódás ellenére kitartsunk. Napjaink bajaira az orvosság az, hogy odaajándékozod magad azoknak, akik olyan mélyre zuhantak, hogy a remény is elhagyta őket – idézte René Bazin francia író gondolatát

A megemlékezésen részt vett Szeles Szabolcs, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, akik a szónokokkal és a jelenlévő civil szervezetekkel együtt elhelyezték koszorúikat az Emlékkeresztnél. Az ünnep a templomban folytatódott, ahol dr. Lukácsi Zoltán kanonok, szigeti plébános celebrált szentmisét.

Forrás: gyorplusz.hu, kisalföld.hu

9133003dsc775721920px.jpg9133060dsc782621920px.jpg9133041dsc78091920px.jpgszent_rokus_bucsu-15.jpgszent_rokus_bucsu-18.jpgszent_rokus_bucsu-28.jpg