Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szentmise vízkereszt ünnepén Győr-Újvárosban

2022.01.06

p1610958.jpg2022. január 6-án csütörtök este 18 órakor szentmise keretében ülték meg az újvárosi hívek vízkereszt ünnepét. Vízkereszt, korábban Szentkereszt a latin egyház Epiphania Domini, „az Úr megjelenése” elnevezésű, január 6-án tartott ünnepének magyar neve.  

A szertartás csúcspontja a víz- és a só szentelése volt. Mindkét elem fontos számunkra testi és lelki értelemben egyaránt. Ősi hagyomány, hogy Vízkereszt napján vizet és sót használunk. Vizet azért, mert tisztít, lemossa bűneinket. A só pedig konzervál, megőriz. Megőriz minket az isteni szeretetben. A víz- és a sószentelés végén Lukácsi Zoltán plébános ünnepi körmenetben hintette meg szenteltvízzel a híveket, jelezve a bűneinktől való megtisztulást. 

Lukácsi Zoltán plébánosunk, a napkeleti bölcsek példájára, biztatott minket a betlehemi csillag követésére. Hiszen ahogy akkoriban, úgy napjainkban is csak kevesen mernek elindulni Jézus keresésére. Zarándoklásunk célja nem az úton levés, hanem a Hazatalálás. A rendszeres imádság, a szentírás olvasása és a gyakori elmélkedés segít minket abban, hogy a csillagot kövessük és a Megváltót megtaláljuk. A napkeleti bölcsek a Jézussal folytatott találkozásuk után, más úton tértek vissza hazájukba, hogy  otthonukban tudjanak mesélni arról az útról, arról az áldott találkozásról, amely életüket megváltoztatta. A Jézussal való találkozás után nekünk is más úton kell visszatérni... El kell hagyni addigi élet utunkat, amely gátolt a Jézussal való kapcsolat erősítésében és azon a bizonyos másik úton kell tovább haladni, amely a hazatalálást garantálja számunkra. - hangsúlyozta a szentmise celebránsa.

 

Fotó: Radicsné Csőre Andrea

Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!

p1610955.jpgp1610958.jpgp1610962.jpg