Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szociális városrehabilitáció Győr-Újváros területén - Templomunk felújítása

2014.08.01

 

SZOCIÁLIS VÁROSREHABILITÁCIÓ GYŐR-ÚJVÁROS TERÜLETÉN
NYDOP-3.1.1/B-09-2F-2012-0001

 

 

A tavalyi évben kezdődött meg Győr-Újváros rehabilitációjának széleskörű munkálatai. Az akcióterületi fejlesztés hosszú távú célja tehát az, hogy a hanyatlás évtizedei után Újváros elinduljon a fejlődés útján, s visszanyerje régi patinás hírnevét.

 

A Kossuth utcai épületek felújítása már 2013 novemberében megkezdődött, és a többi projektelem is beindul az 1,4 milliárd forintos költségvetésű városrehabilitációs programban, amely EU-s pályázatból illetve a város önköltségéből valósul meg…

 

Tavaly ősszel minősítette kiemelt szociális városrehabilitációs projektnek a kormány Győr-Újváros fejlesztését, miután az önkormányzat az év májusában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez 1,1 milliárd forint uniós forrásra.

 

Borkai Zsolt polgármester a 2013. március 26-i nyitóünnepségen úgy fogalmazott: „Ez a projekt nagyon fontosGyőr-Újvárosi templomok.jpg Győr számára, hiszen egy olyan egykori patinás városrész megújításáról szól, amely kiemelt szerepet játszott a város életében. 2007 óta folyamatos figyelmet szentelünk Újvárosnak és Szigetnek, a Jedlik-hídhoz kapcsolódó fejlesztésekkel beindult a környék fejlődése. Nagy segítséget jelent azonban, hogy sikerült EU-s pénzeket elnyernünk a további fejlesztésekhez. A teljes rehabilitációs projekttel, valamint az önkormányzat kiegészítő beruházásaival jelentős előrelépéseket tudunk tenni a városrész megújításában, nem is beszélve az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó további infrastrukturális fejlesztésekről. Kiemelten kell azonban odafigyelnünk a városrész szociális helyzetére, a hátrányos helyzetűek segítésére, valamint a már elkészült fejlesztések megóvására.”


Ezeken túlmenően a Kossuth Lajos Általános Iskolának a homlokzata fog megújulni teljes egészében, csakúgy, mint a Szent József katolikus plébániatemplomunk, amelynek a tetőszerkezetét is kicserélik. Istennek hála ezen munkálat nemrégiben kezdődött el, a régi tetőcserepeket, palát, már levették, új falécekkel látták el a tetőzetet, s már a tető egy részére fel is rakták a műemlékpalát, így többet már nem fog beázni templomunk. Ezen munkálat után fogják templomunk homlokzatát megújítani. Munkálataink az EU-s pályázat keretén belüli pénzből, egyházközségi önköltséggel illetve a Győri Püspökség segítségével valósul meg.


Szintén nemrégiben jelentette be a városvezetés, hogy 230 millió forintból, szaknyelven szólva faltól falig, vagyis teljesen megújul a Kossuth utca 230 méter hosszú szakasza. A kizárólag önkormányzati pénzből megvalósuló beruházás keretében az Erkel Ferenc utca és a Jakobinus köz között kicserélik a rossz állapotban lévő közműveket, utat és járdát újítanak fel, de gyalogos átkelőhelyeket és egy 75 férőhelyes parkolót is kialakítanak. A munkálatok már júliusban kezdődnek, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor legkésőbb november közepére végeznek is a teljes körű felújítással.


 


Imádkozzunk Újváros megújulásáért, a munkálatok sikeréért!

 

A templomfelújítási munkálatokról készült fotókat megtekintheti itt.