Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Templomfelújítási munkálatok folytatása

2014.10.24

 Mint ahogyan nemrégiben hírt adtunk, a 2014-es évben széleskörű felújítás és rehabilitáció kezdődött meg Győr-Újváros területén, az Európai Unió és a Magyar Állam kiemelt támogatásával, segítségével. Ezen támogatásban az Újvárosi Urunk színeváltozása katolikus plébániatemplomunk is részesült, hiszen ezáltal templomunk külseje teljesen megújul. Az elmúlt másfél hónapban a templom tetőszerkezetét és a tetőcserepeket cserélték le, majd új falécekkel és műemlék palával fedték le a tetőt. Ezáltal lett biztosítva az, hogy templomunk többet nem fog beázni. Sajnos a II. világháborúban annyira megrongálódott a tetőszerkezet, hogy használhatatlanná vált. Akkoriban nagyon olcsón sikerült helyrehozni, de ezen tetőszerkezet időtállóságát  minimum 30 évre becsülték...30 évből lett majd 70 év, ami nagy kárt tett a templom belső terében, hiszen rengetegszer beázott, s mai napig beázik. De az új tetővel, ez már többet nem fog megtörténni. Az új tető lerakása után kezdték meg a templom külső felálványozását, illetve ez után a fal "bepucolását", majd festését. A festés még mindig tart, jelenleg most a tornyot álványozzák. Megtörtént a templom falának víztelenítése, amely Püspök úr nagylelkű támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, mert ezen költség a meghatározott összegen túl mutatott volna. Nagyon köszönjük neki! A templom külső homlokzatának festése eltér majd a sárga, vajszínű színtől. Mivel templomunk a klasszicista építészet jegyeit követi, a műemlékvédelem egy, az ezen stílust követő színt határozott meg, ami a fehér és barna szín lesz majd. A Kossuth Lajos utca, templomunkat lezáró szakaszáig új útburkolat lesz, kialakítva sok parkolóval, többek között templomunk előtt is, így pl, aki kocsival jön szentmisére, méltó lehetőség lesz parkolni is. Tervezik, hogy a közvilágítást, illetve az áramhálózatot a föld alá süllyesztik. Ez templomunkat is érinteni fogja.

Az újvárosi munkálatok 2014 decemberéig készen lesznek, bízunk abban, hogy ezen munkálatok pozitív irányba terelik városrészünk hírnevét. Hiszen Győr-Újváros egy olyan történeti, építészeti, és vallások közötti áthidaló központ amely méltán lett egykor Győr patinás városrésze. Ajánljuk városrészünket és templomunkat az Újvárosi Segítő Szűzanya oltalmába.

Azon Testvéreink, akik pénzbeli adománnyal szeretnék támogatni a templom felújítását, lehetőségük van írni az ujvarosi.templom@gmail.com email címre. Köszönjük! 

A munkálatokról készült fotók megtekinthetők itt.

 

Szöveg és fotó: Horváth Csaba