Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Templomszentelési búcsú Győr-Újvárosban

2014.09.14

1841. szeptember 12-én, Mária neve napján nagy álma valósulhatott meg az egykori újvárosi ősöknek, amikor ezen szép, monumentális templomot megépítették, és az akkori megyéspüspök felszentelte Isten házává, ezáltal biztosítva azt, hogy újvárosban is legyen lakóhelye a szentségi Jézusnak. Ezzel lett biztosítva az újvárosiak lelki gondozása és az ő üdvösségük munkálása. Ahogy a bevezető népénekben is halljuk és énekeljük: "Üdvössége lett e háznak, a mai szent ünnepen"... Igen, Isten továbbra is munkálkodik bennünk és értünk, lelkünk üdvösségén.

 
Az idén 173 éve felszentelt Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása templomban ezért, ünnepi búcsúi szentmisével adtunk hálát szeptember 14-én, vasárnap délelőtt.  Az ünnepi szentmisét főtisztelendő Zsebedics József atya, Győr-Újváros plébánosa mutatta be. E szép ünnepet megtisztelte jelenlétével Győr városának képviseletében: Kalmár Ákos, Újváros volt önkormányzati képviselője, aki jelenleg gyárvárosi képviselő. Ezúton is köszönjük a mindig hűséges megjelenését, ami nagyon sokat jelent számunkra.  A szentmise harangzúgással, a pap és az asszisztencia bevonulásával kezdődött meg. A legszentebb áldozatot templomépítő őseinkért, élő és elhunyt plébánosainkért valamint jótevőinkért ajánlottuk fel. József atya prédikációban a templomról elmélkedett, valamint méltatta a templomépítő ősöket. A szentmise fényét tovább emelte az áldozás alatt elhangzott Bach: Ária című műve, melyet Bálint Istvánné hegedűlt és Pércsy Kornélia orgonált. Énekeinkben megemlékeztünk a szent Keresztről és a Fájdalmas Szűzanyáról is. 


Az elmúlt 173 év alatt sok viszontagsággal kellett megküzdeni. Az idő vasfoga, mint mindenen, a templomon is megmutatta nyomait. Ám hogy még ma is állhat, és városrészünkről Isten hitünket üzenheti, hálával kell gondolnunk azokra, akik komolyan véve a költő szavait: "Ne hagyjátok a templomot!", ápolták fenntartották, felújították, szépítették, e házat Isten dicsőségére és egyházközségünk javára. A templom Isten háza és a mennyország előcsarnoka; az imádság háza, ahol egyre szorosabban köthetjük magunkat Istenhez. Egyházközségünkön és hívő közösségén legyen továbbra is Isten bőséges áldása és az Újvárosi Segítő Szűzanya oltalma.

 

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt.

Templomtörténeti összefoglaló, az újabb kutatások fényében: megtekinthető itt.

 

Horváth Csaba

Fotó: Pércsy Kornél